Preoţii şi-au făcut asociaţie, Sfântul Sinod îi ameninţă cu răspopirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Apostolia îşi propun să ofere publicului informaţii transparente şi să apere drepturile sociale. Biserica îi cataloghează însă drept ,,rebeli” pe preoţii care aderă la structuri de tip sindical şi îi ameninţă cu caterisirea. Unii dintre preoţi se plâng că au fost împiedicaţi să intre în rândurile organizaţiei.

Asociaţia Apostolia se adresează atât preoţilor, cât şi enoriaşilor din întreaga ţară şi îşi propune să promoveze dreapta credinţă, păstrarea tradiţiilor, a moralei creştine, dar şi să apere drepturile sociale, administrative şi economice ale preoţilor şi mirenilor. Din asociaţie nu fac parte numai preoţii, ci şi cântăreţii şi slujitorii din biserici şi chiar profesori universitari de la Facultatea de Teologie.  „Prin acest sindicat nu vrem altceva decât să ne apărăm drepturile şi să înlăturăm abuzurile care se fac la nivelul Mitropoliei Olteniei“, spun membrii asociaţiei.

După un scandal de proporţii, izbucnit în 2008, reprezentanţii primului sindicat al preoţilor şi mirenilor din România, Păstorul cel Bun, care nu a primit personalitate juridică, anunţaseră că se vor reuni într-o altă formă de organizare. Asta au şi făcut. În ciuda ameninţărilor Mitropoliei Olteniei că vor fi deferiţi consistoriului, instanţa preoţească, sindicaliştii cu sutană au continuat demersurile în justiţie. Săptămâna aceasta au reuşit să obţină hotărârea judecătorească de înfiinţare a Asociaţiei Apostolia, pe baza unui statut juridic.

„Preotul nu mai este ce a fost”
Preşedintele asociaţiei, părintele Viorel Dică, susţine că ideea punerii la punct a unei asemenea organizaţii i-a venit având în vedere numeroasele probleme cu care se confruntă societatea, în general, şi criza de identitate a oamenilor. „Preotul nu mai este ce a fost în societatea românească şi ce ar trebui să reprezinte pentru oricare dintre noi, adică un reper. Preotul a ajuns să trăiască din mila oamenilor, ceea ce este de neacceptat! Sprijinul primit de la stat e văzut ca o salarizare, dar nimeni nu ştie că acest sprijin nu acoperă nici măcar necesităţile minime ale unui preot“, a precizat Viorel Dică.

Preşedintele Asociaţiei Apostolia mai spune că a primit numeroase mesaje de încurajare de la preoţi din toată ţara, care i-au cerut să continue demersurile. „Societatea este extrem de tulburată, trăieşte într-o derută totală. Asociaţii de acest gen, care să apere drepturile preoţilor, dar şi ale mirenilor, au existat şi în perioada interbelică. Ele au fost însă desfiinţate imediat după venirea comuniştilor la putere, în 1948. Ne bucurăm că acum am reuşit să obţinem hotărârea judecătorească de înfiinţare, pe baza unui statut juridic. Numele asociaţiei vine de la veste, trimis. A vesti Evanghelia şi a o apăra“, a declarat Viorel Dică.

 „Rebelii” în sutană, ameninţaţi cu răspopirea

Iniţial, reprezentanţii Mitropoliei Olteniei şi-ar fi dat acordul pentru noua formă de organizare, dar spun însă că „nu putem fi de acord cu o mişcare sindicală. Noi nu suntem funcţionari publici!” Unii dintre preoţi se plâng că au fost împiedicaţi să adere la astfel de organizaţii. Primul care a trecut la ameninţări a fost Prea Sfinţia SA Sebastian al Slatinei şi Romanaţilor. Acesta a chematla ordin preoţii, cerându-le să se retragă din sindicat. Arhiereii
îi pun, mai nou, pe sindicalişti să-şi semneze demisiile în faţa notarului public.

Deşi abuzurile unor arhierei sunt evidente în mass-media, un comunicat al Patriarhiei Române îi numeşte pe cei care aderă la aceste organizaţii “ispitiţi de duh de rătăcire, de dezbinare şi ieşire din disciplina şi comuniunea bisericească”. Conducerea Sfântului Sinod a hotărât, în iulie 2008, ca preoţii care fac parte din organizaţii de tip sindical se află în afara canoanelor şi a statutului Bisericii Ortodoxe Române, şi, în consecinţă, vor fi răspopiţi. Iniţiative de acest fel există în mai multe judeţe - Iaşi, Constanţa, Craiova şi Vâlcea.

„Avem cazul unui preot din Slatina care a fost agresat verbal timp de trei ore de episcopul de Slatina care nu l-a lăsat, după care preotul a cedat”, a spus un preot. „Există preoţi care practică taximetria, care vând legume în piaţă, pentru că nu se pot întreţine cu astfel de salarii. Patriarhul are un salariu de 80 de milioane de lei vechi, mitropolitul are 75 de milioane, iar un arhiepiscop, 60 de milioane. Vedeţi care e diferenţa?“, a spus un alt preot.





Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite