FOTOGALERIE / Prefectul Eugen Georgescu, în redacţia AdS Craiova: „Avem un judeţ bogat, dar oltenii sunt hoţi din naştere!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea de aproape patru ore cu prefectul Eugen Georgescu a cuprins mai multe subiecte de interes pentru doljeni. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor AdS Craiova şi a făcut o analiză a problemelor care macină judeţul.

Energic, pus mereu pe glume, Eugen Georgescu a poposit în redacţia noastră după o zi obişnuită de muncă. După un scurt tur al redacţiei, ocazie cu care a făcut cunoştinţă cu echipa Adevărul de Seară Craiova, prefectul a fost condus în sala de şedinţe a redacţiei pentru a răspunde întrebărilor jurnaliştilor şi cititorilor.

image

Georgescu a vorbit despre problemele judeţului, viaţa personala, cum afectează criza un prefect şi care sunt soluţiile de ieşire din recesiune pentru oamenii de rând.

Prefectul Eugen Georgescu, în redacţia Adevărul de Seara Craiova

„Problema gunoaielor este cea mai mare a judeţului“

Primul subiect abordat de jurnaliştii de la AdS Craiova  a fost groapa de gunoi de la marginea Băniei. Deşi Prefectura Dolj a dat viză de nelegalitate proiectului, investiţia se va realiza. Prefectul susţine că nu poate lua alte măsuri pentru a schimba ceva, în ciuda faptului că a fost consultat de mai-marii din minister înainte să demareze  proiectul.

„Problema gunoaielor este cea mai mare a judeţului Dolj. Acest proiect de extindere a gropii de gunoi de la Mofleni nu ne va ajuta cu nimic“, susţine Eugen Georgescu.

Hibele proiectul, remarcate de Georgescu, sunt diverse: începând de la faptul că  până vor fi realizate cele două staţii de compost şi sortare la Mofleni, dolejnii nu vor mai avea unde să îşi ducă gunoiul, până la faptul că nu vor ajunge containerele alocate primăriilor prin proiect.

„Din 2013 vom fi obligaţi să punem incineratoare cu selectare. Noi abia atunci vom realiza cele două staţii de compost şi sortare. Ce folos să le facem, dacă va trebui să folosim incineratoare? În plus, există cinci tipuri de proiecte, iar cel pe care l-a ales Consiliul Judeţean Dolj este cel mai prost sistem de colectare a gunoiului“, susţine prefectul.

Acesta mai spune că, până în 2013, atunci când va fi realizat proiectul, gunoiul din tot judeţul nu va avea de cine să fie ridicat şi unde să fie depozitat. 
„Le-am zis celor de la Consiliul Judeţean să îşi ia măcar angajamentul că fac rost de maşini şi duc gunoiul din Craiova la groapa de la Mofleni. Au promis că vor face asta dar acum nu se mai face nimic. Dacă nu ne vom îmbolnăvi toţi de holeră...“, a mai spus Georgescu.

„La noi în proiect sunt 9.000 de containere de  un tip şi 5.000 de alt tip pentru toate comunele. Cum să le dau eu primăriilor?“, a mai declarat prefectul.

Prefectul Eugen Georgescu, în redacţia Adevărul de seară


„Oltenii sunt prea individualişti şi repeziţi!“

În opinia lui Eugen Georgescu, realitatea doljeană pe timp de criză este influenţată şi de mentalitatea oamenilor.

„Suntem prea individualişti şi prea repreziţi. Dacă am învăţa să lucrăm în colectiv ar fi mult mai bine, dar olteanul nostru e hoţ, bandit din naştere. Sunt puţini oameni în Dolj cu potenţă financiară, dar ei nu pot să reuşească singuri. Avem un judeţ cu oameni săraci, care nu ştiu să se capitalizeze. Pe baza experienţei şi a tunurilor date de la Revoluţie încoace, nu mai are nimeni încredere în nimeni. Fiecare e solidar doar cu el, tu cu afacerea ta, eu cu afacerea mea, chiar şi în acelaşi domeniu de activiate“, a spus Georgescu.

Ca o paralelă la situaţia economică actuală, Georgescu a făcut referire la perioada când lucra ca şofer la propria firmă care distribuia laptele şcolilor din Dolj.

„Mă trezeam la 3.00 sau 4.00 dimineaţa şi duceam maşinile cu lapte.  Ce era să fac, dacă nu aveam serviciu? Munca nu e o ruşine dacă produce bani“,  a precizat prefectul.

Prefectul Eugen Georgescu, în redacţia Adevărul de seară

„Bogăţia judeţului este agricultura“

La întrebarea: „Este judeţul Dolj unul bogat?”, prefectul a răspuns ferm: “Da".

„Pentru că bogăţia este în agricultură. Avem un judeţ bogat, dar cu oameni care nu ştiu să se capitalizeze. Este o bătălie pentru terenurile din Dolj de nu vă închipuiţi! Dacă faceţi o balanţă a terenurilor vândute, veţi oberva că nu mai sunt doljenii majoritari.  Cele mai mari afaceri s-au făcut în agricultură, e plin judeţul de hale cu maşini agricole, sunt ferme. Propietarii lor nu arată cât sunt de bogaţi, dar se vede că sunt de prosperi“, a explicat prefectul.

În opinia acestuia, gospodăriile de subzistenţă nu sunt lovite de criză: „Vedeţi la rudele voastre la ţară, ei nu vor zice că sunt în criză. Pentru ei nu s-a schimbat nimic. Tot murăturile alea le pun, tot vinul ăla îl au, ei din subzistenţă trăiesc“.

Prefectul Eugen Georgescu, în redacţia Adevărul de seară

„Industrie nu avem pentru că nu sunt bani pentru cercetare“

Atunci când vine vorba de industria judeţului, prefectul de Dolj spune că aceasta nu mai e ce a fost.

„O industrie ca să fie competitivă trebuie să aibă o deschiderea europeană. Dacă ai de ales între o mătură din România şi una din Europa, o iei pe aia din Europa, pentru că e mai frumoasă şi mai ieftină. Ca să supravieţuiască, industria trebuie să fie susţinută de cercetare. Nu are cine să cerceteze în România. Nu există modalitate de alocare, toţi care au fost buni au plecat“, susţine Eugen Georgescu.

Una dintre cauzele pentru care lucrurile nu merg cum ar trebui în judeţ este, conform prefectului, problema mentalităţii. „Noi tot timpul am început ceva, dar foarte rar am terminat. Aşa e temperamentul nostru, nu putem să punem doi-trei la un loc că iese scandal. Niciodată cel care a muncit nu a fost recunoscut în judeţul nostru. Nu am ştiut să ne cultivăm valorile, noi contestăm totul“, a spus prefectul.



 „Avem craioveni bolnavi de demenţă şi care conduc maşini. Îi verificăm“

Prefectul Eugen Georgescu, în redacţia Adevărul de seară

Controalele efectuate în primăriile doljene privind ajutorul social dat pe nedrept au scos la iveală şi alte nereguli în ce priveşte cheltuirea banilor publici.

Prefectul a spus că o echipă subordonată Ministerului Muncii verifică în acest moment toate dosarele de pensionare ale persoanelor cu handicap. Primele concluzii sunt îngrijorătoare: în Craiova sunt mai multe persoane care în acte suferă de demenţă, dar care deţin permis de conducere.

„Ca urmare a acţiunii pornită în toată ţara, cei din conducerea Ministerului Muncii s-au supărat şi au înfiinţat aşa-numitul Corp control direct subordonat ministrului. Aceşti oameni au trecut de la verificarea acordării ajutorului social şi a pensiilor cu handicap. De exemplu, cei care suferă cu ochii, nevăzătorii, dar care au carnet de conducere. Mai nou, se pare că sunt mulţi care suferă de demenţă, dar au permis de conducere“, a anunţat prefectul.

„Mai e o problemă cu ajutoarele pentru creştarea copilului până la doi ani. Este o nouă mişcare, că suntem isteţi la furat şi găsim hiba în orice lege. Se pare că înainte de a se termina cei doi ani de concediu, părinţii care primesc indemnizaţii se îmbolnăvesc şi primesc şi mai mulţi bani de la stat. Acum au fost luaţi doctorii toţi la control“, a mai spus prefectul.

În ceea ce priveşte ajutoarele sociale acordate de nedrept, Georgescu susţine că o bună parte din banii obţinuţi ilegal au fost recuperaţi de la oameni.

image

„Vom avea guvernator de euro-regiune, nu prefect!“

În ceea ce priveşte viitorea organizarea administrativ-teritorială a României, prefectul speră ca până în 2013 ţara să fie împărţită în regiuni care să poarte tot denumirea de judeţ.

Eugen Georgescu a explicat care ar urma să fie schimbările administrativ-teritoriale:

„Toate organizările administrativ teritoriale trebuie făcute conform normelor europene. Directiva prevede ca un judeţ să aibă minim 800.000 până la 3 milioane de locuitori. UE mai spune că localităţile, adică comunele, e să fie de la 5.000 până la 6.000 de locuitori, dar noi avem câte 1.500, 2.000 de locuitori în unele comune“.

Potrivit acestuia, schimbările ar putea avea loc până în 2013 „dacă va exista voinţă politică“. Primul pas ar fi recensământul pe care Guvernul vrea să îl facă în 2011.

Încercând să explice eficienţa schimbării organizării administrativ teritoriale, Eugen Georgescu a povestit cum a decurs întâlnirea cu guvernatorul de Vidin. „Am fost la vecinii noştri şi bulgarul m-a întrebat cu cine să stea de vorbă, cu mine sau cu preşedintele Cj Dolj? I-am spus că dacă e ceva legat de legi, vorbeşte cu mine, iar dacă e vorba despre investiţii vorbeşte cu preşedintele CJ. Mi-a spus că la ei e mult mai uşor: el e cu legile, el e cu banii“

image


„Nu avem un judeţ nesigur, avem o presă agresivă!“

În ceea ce priveşte infracţiunile din Craiova, prefectul este de părere că infracţionalitatea nu este sporită şi că este vorba de o greşeală de percepţie:
„Totul se trage de la mentalitatea noastră. Am avut şi o recunoaşte a acestui fapt, când au venit miniştrii din Bucureşti şi au zis că avem o presă mult mai agresivă. E normal. Aici s-a creat nucleul şi a fost exportat la Bucucreşti. Asta cu „javră ordinară” s-a strigat în noaptea aia la Craiova. Tot de la noi au luat-o, noi suntem creatorii”.

Eugen Georgescu spune că judeţul nu este pe primul loc la gradul de infracţionalitate şi atacă dur modul încare lucrează forţele de ordine:
„Judeţul Dolj nu e în topul celor mai nesigure. Aici vorbim de nonintervenţia organelor respective. Fuga de răspundere şi de responsabilitate. De asta eu sunt dur şi critic la adresa lor. M-a întrebat cineva odată dacă ăştia sunt olteni? Parcă ar fi ardeleni, dacă ne luăm după moliciunea comenzii ălora care conduc. Sistemul poliţienesc se resfrânge la chestia: „Să trăiţi, am înţeles!””.

image

„Forţele de ordine erau la 900 de metri de liceul Arghezi, unde s-a petrecut crima“

În ceea ce priveşte crima din apropierea Liceului Tudor Arghezi din Craiova, prefectul spune că patrula care era responsabilă pentru aceea zonă se afla la doar 900 de metri de locul incidentului.

„Se patrulează acum după acelaşi program ca înainte. Noi am verificat unde erau  poliţiştii atunci, că au GPS. Erau la 900 de metri de locul şcolii, dar ei au câte 5 licee sau chiar 6. E greu să te nimereşti unde se întâmplă un incident“, a explicat prefectul.

Acesta a mai spus că acesta nu este primul caz semnalat la acea şcoală şi că între reprezentanţii şcolii şi forţele de ordine este şi o problemă de comunicare. „Acolo au mai fost cazuri. A venit odată unul cu sabia, a venit unul cu cuţitul. Au camere de luat vederi, dar nu se uită nimeni pe ele. M-am dus în biroul directorului şi am găsit calculatorul cu ecran negru. Nu se uita nimeni la el“, a povestit prefectul.



Întrebări la secundă

Ads: Domnule prefect, v-a afectat criza?
E.G.: E, odată cu criza asta nu mai cumpăr aiurea, cumpăr strict ce ne trebuie. Am renunţat la câteva chestii, cum ar fi ieşirile în oraş.

Ads: Care sunt cheltuieli din casa unui prefect?
E.G.: Păi, dau vreo 34 de lei la gaze, un milion la întreţinere, 2,5 milioane sunt telefoanele pentru toată casa şi un milion curentul. Dar acuma e  bine, au fost momente şi mai grele.

image

Ads: La ce momente vă referiţi?
E.G.: De exemplu, în 2006, şi eu şi soţia mea am rămas fără serviciu. După ce a rămas şi nevastă-mea mi-am zis: „Georgescule, apucă-te de treabă!”. Şi mi-am făcut firmă.

Ads: Ce salariu aveţi, după tăierea de 25 la sută?
E.G.: E, nu stau eu numai în banii de la Prefectură.

Ads: Concret, ce salariu aveţi?
E.G.: Nu ştiu, am vreo 30 şi ceva de milioane.

Ads: În opinia dvs, care sunt cele trei mari probleme ale Craiovei?
E.G.: În primul rând câinii comunitari, apoi zgomotul din oraş, poluarea fonică şi mizeria.

Ads: Cum rezolvăm, de exemplu, problema câinilor?
E.G.:  Am mai spus-o, trebuie făcute ţarcuri în faţa blocurilor. Acolo să îşi ţină iubitorii de animale câinii comunitari din cartierul lor. Acum totul depinde de municipalitate, dacă ei asimilează ideea mea.

Ads: Ce defecte vă deranjează la cei din jurul dumneavoastră?
E.G.:  Nu sufăr hoţia, prostia şi minciuna.

Ads: Ce vi se reproşeză de cele mai multe ori?
E.G.: Mi se reproşează că sunt om al dracului.

Ads: Ce vă reproşaţi cel mai des?
E.G.: Îmi reproşez că sunt cam iute de fire.

Ads: Spuneaţi mai devreme că faceţi jogging?
E.G.: În fiecare dimineaţă, la ora 6.00. Ştiu să şi gătesc tot felul de reţete.

Carte de vizită

Data naşterii: 12 mai 1954

Studii:

1993-1997 - Universitatea din Craiova, Facultatea de Electromecanică, Diplomă de inginer
1981-1985 - Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice, Diplomă de economist
1973-1977 - Universitatea din Craiova, Facultatea de Electrotehnică, Diplomă de subinginer

Vezi CV-ul complet al prefectului de Dolj AICI.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite