Povestea Moşului real care face daruri de peste cinci decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moş Crăciun din Bănie are 75 de ani şi în fiecare iarnă îi vizitează pe copii. Foto: Victor C. Boldîr.
Moş Crăciun din Bănie are 75 de ani şi în fiecare iarnă îi vizitează pe copii. Foto: Victor C. Boldîr.

Constantin Ionescu are 75 de ani şi este actor de profesie. Pentru că a ieşit la pensie, Costel Ionescu, cum îi spun apropiaţii, a rămas colaborator la Teatrul Colibri din Craiova. De peste 50 de ani, în fiecare iarnă îmbracă haina lui Moş Crăciun, încarcă sacul cu daruri şi merge la casele copiilor ascultători, să le pună cadouri sub brad.

Când a îmbrăcat straiele lui Moş Crăciun avea 20 de ani şi era deja actor la Teatrul Colibri din Craiova. Au trecut peste cinci decenii de atunci şi face acelaşi lucru în fiecare iarnă, de sărbători: devine Moş Crăciun pentru micuţii din Bănie. Constantin Ionescu, pentru apropiaţi Costel Ionescu, povesteşte despre experienţele de neuitat de care a avut parte de-a lungul anilor şi dezvăluie câteva dintre secretele prin care reuşeşte să se facă iubit de copii.  “Când am debutat eram eram tânăr, mi-era şi teamă la început pentru că ziceam că nu semăn cu moşul. Prima dată am fost pe la oficialităţi”, îşi aminteşte cu nostalgie moşul. În timp, vestea că reuşeşte cu succes să joace şi rolul lui Moş Crăciun i s-a răspândit rapid şi astfel a ajuns să fie solicitat de zeci de familii din oraş dar şi din alte judeţe. “Mă duc şi la grădiniţe, la şcoli şi în particular. E un miraj şi pentru copii, şi pentru mine. Nu cer bani, nu cer nimic, nu am taxe, nu s-a pus vreodată problema de aşa ceva. Dacă vrea cineva să-mi dea ceva, îmi dă, dacă nu, eu la fel de bucuros să mă duc unde sunt chemat, la casele de copii, peste tot. Nu am refuzat niciodată pe nimeni”, mărturiseşte actorul.

Costel Ionescu


 În fiecare an, la data de 23 decembrie îşi începe activitatea prin şcoli şi grădiniţe. Pe 24, ajunge la familii, în particular. “După ora 15.00 plec cu sacul de cadouri, câteodată mă apucă şi ora două noaptea. Copiii nu dorm pentru că mă aşteaptă, ei cred cu tărie în Moş Crăciun. Am o fetiţă care în clasa a patra le spune colegilor de la şcoală să creadă în Moşul, că nu e poveste”, povesteşte actorul. Are parte de experienţe neaşteptate în ziua de Crăciun, “copiii mă pupă, mă pipăie, ca să vadă dacă sunt adevărat. Unii mă trag şi de barbă.  Îmi spun poezii, cântece, recunosc dacă au fost sau nu ascultători. Sunt sinceri. Dacă i-au supărat pe părinţi, în ziua de Crăciun îşi cer iertare”, mai spune moşul din Bănie. O experienţă pe care nu o poate uita este cu o fetiţă care s-a pus pe plâns, când s-a întâlnit cu moşul. “Eu îi vorbeam şi ea plângea tot mai tare. Nu înţelegeam de ce. Când am întrebat-o de ce plânge, mi-a zis «De fericire». Sau cu o altă fetiţă care tot refuza să primească darurile. M-am mirat când am auzit-o.  Când am întrebat-o de ce nu le vrea, mi-a zis «Să le daţi copiilor care nu au cadouri, eu am tot ce-mi trebuie»”, a mai povestit actorul de 75 de ani. Spune că va continua să meargă din casă în casă în ziua de Crăciun cât îl vor ţine puterile, “pentru că aşa trăiesc sărbătorile, e o mulţumire enormă să fiu Moş Crăciun, să lucrez cu copiii. Pur şi simplu simt că întineresc”, recunoaşte Moş Crăciun al copiilor din Bănie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite