Craiova: Povestea lui Sucă, cel care l-a inspirat pe Amza Pellea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-a fost film în care actorul să nu-i rostească numele personajului din Băileşti. Astăzi, Mişu Colan, cum se numeşte Sucă în buletin, este fericit că destinul lui a fost legat pe vecie de numele celebrului actor român, Amza Pellea.

După un drum istovitor până la Băileşti, judeţul Dolj, am ajuns sub vişinul din faţa porţii lui Sucă, olteanul devenit celebru datorită poveştilor lui Nea Mărin.

Ne-am tras sufletul puţin şi apoi ne-am întins la vorbă. Am început, uşor-uşor, să depănăm amintiri: noi, din ce ştiam de la televizor, din istorisirile lui Amza Pellea, iar Mişu Colan, cum îl cheamă de fapt pe Sucă din viaţa reală, despre ce-a trăit pe viu în preajma legendarului Nea Mărin. Însă, cum în Băileşti, nimeni nu stă de taină cu dinaintea goală, Mişu Colan s-a grăbit să ne toarne parfumatul zaibăr, care a dus vestea băileştenilor, în trochiţe.

Băteau mingea pe acelaşi maidan

Sucă era un puşti de nici cinci ani când băieţandrul Amza, ceva mai mare, îi făcea poante pe care spune că nu le uită câte zile o avea. Băteau mingea pe aceeaşi stradă, însă fiecare în câte-o altă gaşcă. El, mai mic fiind, tare tânjea să fie băgat în seamă de vecinul Amza, care stătea la două case mai încolo, pe strada Colăneştilor, din Băileşti. Sucă vine dintr-un neam de mare inspiraţie, unde mai mulţi s-au făcut actori. Unul dintre ei este Ion Colan, care joacă de ani buni pe scena Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova. Aşa ajunse strada pe care locuieşte şi astăzi să-i poarte numele.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite