Craiova: Porturile doljene, împărţite după interes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Porturile doljene, împărţite după interes
Craiova: Porturile doljene, împărţite după interes

Ministerul Transporturilor vrea să paseze Consiliului Judeţean Dolj porturile Calafat, Rast şi Cetate. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu anunţase sâmbătă, la Bechet, că toate porturile mici de la Dunăre vor trece la comunităţile locale.

Autorităţile judeţene spun că măsura anunţată de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, aceea prin care toate porturile mici de la Dunăre vor fi transmise către primării e una haotică. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, susţine că în timp ce ministrul face „cadouri” autorităţilor din Bechet, asigurând preluarea în proprietate a portului din localitate, Consiliul Judeţean s-a trezit că trebuie să preia în administrare celelalte trei porturi de la Dunăre din judeţ.

CJ s-a ales cu datoriile, Primăria Bechet cu veniturile

Acesta a prezentat azi o scrisoare primită chiar de la ministerul de resort prin care autorităţile centrale cereau Consiliului să decidă în maxim 30 de zile preluarea pasivului la porturile Calafat, Rast şi Cetate. „Cred că domnul ministru Berceanu a încurcat un pic lucrurile. Ni s-a transmis această adresă prin care trebuie să decidem dacă porturile Calafat, Rast şi Cetate vor ajunge la noi, nu la primării. Avem obligaţia, în cazul în care le preluăm, să menţinem obiectul de activitate, dar şi asigurăm plata către Fondul Proprietatea, care are acţiuni la port. Nu ştim cum s-a făcut această împărţire, care au fost criteriile”,a spus Prioteasa. Şeful executivului doljean a precizat că singurele venituri produse de portul Calafat sunt cele provenite din trecerea cu bacul, aproximativ 30.000 lei, însă şi acestea „se vor rări” odată cu apariţia podului în zona Calafat. În prezent porturile Cetate şi Rast nu sunt funcţionale. Potrivit primarului din Bechet, Costel Tulitu, taxele care vor ajunge la Primărie în urma transferului de proprietate, sunt de aproximativ trei milioane lei pe an.

Consiliul Judeţean trebuie să se decidă în 30 de zile

Practic, în timp ce la Primăria Bechet va ajunge cel mai profitabil dintre porturile din judeţ, Consiliul Judeţean se va alege doar cu datorii şi obligaţii. Prioteasa a precizat azi că e posibil să repună pe tapet problema taxelor plătite de firma care deţine concesiunea pe portul Bechet, Spet Shipping, controlată de omul de afaceri George Constantin Păunescu. „În acest moment taxele sunt de aproximativ 32.000 dolari pe lună, bani care sunt împărţiţi de Consiliul Judeţean cu cei de la Consiliul Local. În urma discuţiilor avute de-a lungul anilor cu cei de la comunitatea locală, noi am rămas cu din ce în ce mai puţini bani, ajungând în prezent să primim doar un sfert din sumă. Consiliul Judeţean poate oricând să revină asupra acestor discuţii şi să ia suma pe care o crede de cuviinţă”,a spus Prioteasa.


Consiliul Judeţean trebuie să anunţe ministerul privind preluarea celor trei porturi în termen de 30 de zile, în caz contrar acestea ajungând, potrivit ministrului Berceanu, la Compania Administraţia Dunării Maritime Galaţi.


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite