Craiova: Poliţiştii din Oltenia vor protesta mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Poliţiştii din Oltenia vor protesta mâine
Craiova: Poliţiştii din Oltenia vor protesta mâine

Peste 1.000 de poliţişti şi vameşi din Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, membrii ai sindicatului Pro Lex, vor ieşi marţi în stradă, nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Mitinguri sunt organizate în toată ţara, între orele 10-12.

Revendicările protestatarilor sunt legate de refuzul guvernanţilor de a aloca fondurile care lipsesc din bugetul MAI, aprobat pentru anul 2009, dar calibrat numai pentru 10 luni, au anunţat ieri reprezentanţii organizaţiei Pro Lex Dolj.


“Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra situaţiei fără precedent în care se află în acest moment Poliţia Română din cauza subfinanţării. Nu mai există bani nici măcar pentru hârtie de xerox”, a declarat  vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor (SNPV) Pro Lex Dolj, Ion Ciciu.


Salarii mici în condiţii de infracţionalitate sporită

Sindicaliştii susţin că în ultima vreme condiţiile de muncă şi de viaţă ale poliţiştilor s-au deteriorat puternic din cauza proastei salarizări şi că acest lucru are implicaţii majore asupra familiilor acestora, a statutului social, şi nu în ultimul rând, asupra ordinii şi siguranţei publice. 

 “Dacă se continuă aşa, vom intra în colaps, iar efectele se vor vedea în primul rând asupra cetăţenilor. Nu poţi asigura ordinea publică mergând la un eveniment pe jos, de exemplu. Este inadmisibil să umbli la bugetul instituţiei în condiţiile în care creşte infracţionalitatea”, a mai spus Ciciu.


Logistică insuficientă pentru misiuni

Sindicaliştii mai spun că poliţiştii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru consumabile şi că au ajuns să stea la mila primarilor. “Trebuie să mergem la ei şi să îi rugăm să ne facă ba câte un xerox, ba să ne dea câte o coală de hârtie. Toţi poliţiştii au pus bani din buzunar pentru benzină, coli de scris, imprimante, calculatoare”.

Veniturile poliţiştilor au fost scăzute cu 20 la sută, iar cei care sunt detaşaţi în interes de serviciu în teritoriu sunt nemulţumiţi că trebuie să plătească din banii lor chiriile. În plus, sindicaliştii reclamă şi neplata orelor suplimentare. “Cum să trăiască un poliţist debutant cu un salariu de 10-12 milioane? Din ce să plătească o chirie şi să-i mai şi rămână bani să-şi întreţină familia?”, adăugat vicepreşedintele SNPV Pro Lex Dolj.

Această “anomalie financiară” afectează acum grav toate drepturile care se cuvin legal poliţiştilor, dar şi logistica necesară desfăşurării misiunilor şi serviciilor poliţieneşti pentru populaţie, susţin sindicaliştii. Poliţiştii doljeni sunt nemulţumiţi şi de faptul că până acum conducerea IPJ nu a pus la dispoziţia sindicatului un spaţiu în care să poată funcţiona şi nu s-a constituit comisia paritară la nivelul IPJ Dolj.


Cer plata compensaţiilor de chirie

Nici poliţiştii de frontieră nu stau mai bine. Unii dintre ei sunt nevoiţi să străbată şi 80 de km până la locul de muncă, pentru că nu-şi permit să plătească o chirie, mai susţin sindicaliştii. Poliţiştii solicită plata compensaţiilor de chirie, plata şi compensarea cu timp liber a orelor suplimentare efectuate de la începutul anului, acordarea primelor de vacanţă şi a normei de echipament, logistică minimă la locurile de muncă şi rezolvarea situaţiei incerte a locurilor de muncă pentru poliţiştii de frontieră din sudul ţării.


Ţi se par îndreptăţite protestele poliţiştilor? Spune pe Craiova.adevarul.ro

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite