Planul primăriei de a câştiga bani din gunoaiele craiovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craiovenii vor fi nevoiţi să trieze gunoiul menajer, care va fi preluat de maşinile Salubrităţii în compartimente speciale. Municipalitatea speră să scoată profit din vânzarea deşeurilor reciclabile depozitate la groapa ecologică de gunoi de la Mofleni.

Serviciul Public de Salubritate al Primăriei Craiova se doreşte a fi transformat într-o societate comercială profitabilă. Viceprimarul Mărinică Dincă le-a explicat jurnaliştilor „Adevărul de Seară“ Craiova care este planul municipalităţii prin care va face bani din gunoi. Edilul se bazează pe cele două staţii de compost şi sortare care urmează să fie construite lângă groapa de gunoi de la Mofleni pe bani europeni.

Ideea de afacere a primăriei este simplă: craiovenii vor fi nevoiţi să trieze gunoiul menajer care va fi preluat de maşinile Salubrităţii în compartimente speciale, în funcţie de natura deşeului: hârtie, sticlă sau plastic. Gunoi vândut cu baloţii Deşeurile reciclabile vor fi transportate de maşinile de gunoi la Mofleni unde staţiile de sortare şi compost vor transforma tonele de gunoi în baloţi buni de vândut mai departe. Banii care vor fi obţinuţi din  comercializarea tonelor de deşeuri reciclabile vor intra în conturile Salubrităţii. O altă sursă de venit, din aceeaşi activitate, sunt banii pe care  municipalitatea îi va primi de la fondul de garantare pentru eforturile depuse în vederea protejării mediului înconjurător.

„În acest fel scade şi cantitatea depusă la groapa de gunoi pentru că deşeurile vor fi făcute baloţi, scad şi cheltuielile făcute de Salubriate, iar veniturile cresc cu vânzarea produselor“, a precizat Mărinică Dincă.

Realizarea celor două staţii de compost şi sortare face parte din Masterplanul de deşeuri al judeţului Dolj. Autorităţile au la dispoziţie aproape 41 de milioane de euro pentru realizarea celor două staţii din Bănie şi a altor trei în judeţ. Odată cu realizarea masterplanului, tot gunoiul din Dolj va fi  depozitat la Mofleni.

Salubritatea, la un pas de faliment

Potrivit viceprimarului Mărinică Dincă, Serviciul de Salubritate era aproape de faliment în iunie 2009 din cauza datoriilor neachitate, de 70 de miliarde
de lei vechi. „Aveam datorii mari, inclusiv la rampa de gunoi. Acum suntem la zi cu facturile. Vrem un SRL performant, nu un serviciu care dă cu mătura“, susţine edilul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite