Pilula de slăbit „magică”, interzisă în farmaciile din Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova. PERICOL: Pastilele de slăbit au fost interzise
Craiova. PERICOL: Pastilele de slăbit au fost interzise

Farmaciile din Dolj au stopat comercializarea medicamentelor pentru slăbit care conţin sibutramină, o substanţă care poate provoca accidente cardio-vasculare şi chiar infarct.

Medicamentele care conţin ca şi substanţă activă sibutramina erau folosite în special de către femei, atrase de reclamele care le asigurau că vor slăbi zece kilograme într-o lună.
„Este vorba de un ordin al Agenţiei Europene pentru Medicamente căruia noi ne-am conformat.  Astfel, am oprit de la comercializare toate medicamentele care conţin sibutramina”, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dolj, Elena Călin.


Medicamentele ce conţin sibutramină sunt Reductil, Reduxade, Afibon, Ectiva, Lindaxa, Meissa, Meridia, Minimacin, Minimectil, Obesan, Sibutral, Sibutril, Siluton, Sitrane, Zelixa şi Zelium, ele fiind folosite pentru tratarea obezităţii sau supraponderalităţii. Aceste medicamente sunt, de asemenea, compatibile cu afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi dislipidemie.


Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMEA) a cerut suspendarea licenţei pentru comercializarea pastilelor de slăbit ce conţin sibutramină, o substanţă care poate provoca accidente cardio-vasculare şi chiar infarct. Un studiu realizat de EMEA privind efectele medicamentelor ce conţin sibutramină a arătat că riscurile tratamentului cu aceste pastile sunt mult mai mari decât beneficiile pe care ar putea să le aducă.


Medicamentele pe bază de sibutramină au fost eliberate până acum şi pe reteţe compensate şi gratuite. Oficial, în judeţul Dolj, în 2009 au fost eliberat opt astfel de reţete unor pacienţi cu afecţiuni de obezitate, la recomandarea medicilor nutriţionişti, conform , CAS Dolj.


Se pare însă că numărul celor care au folosit pastilele “magice” care conţin substanţa activă sibutramina este mult mai mare, asta şi pentru că  medicamentele s-au vândut fără prescripţie medicală, cu toate că preţul nu era neglijabil, în jur de 100 de lei pentru 30 de pastile. Medicamentele pe bază de sibutramină au fost eliberate până acum şi pe reteţe compensate şi gratuite.

„Doctorii nu ar mai trebui să prescrie, iar farmaciştii nu ar mai trebui să elibereze medicamentele. Pacienţii care iau, în prezent, sibutramină ar trebui să-şi consulte cât mai repede medicul, pentru a găsit metode alternative de slăbit. Pacienţii care vor să oprească tratamentul înainte să-şi consulte medicul pot să facă acest lucru oricând”, arată EMEA.


Reprezentanţii EMEA au mai arătat că, din moment ce persoanele obeze sau supraponderale sunt în mod clar predispuse la probleme cardio-vasculare, medicamentele de slăbit ce conţin sibutramină ar trebui retrase de pe piaţă. Rezultatele cercetării au mai arătat că eficienţa medicamentelor în materie de slăbit nu este atât de mare, iar pacienţii se pot îngrăşa foarte rapid după stoparea tratamentului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite