Petrecere cu ştaif la moşia lui Dinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 130 de cineaşti români şi din ţările balcanice participă, în Portul Cultural Cetate, la prima ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film, Vin şi Artă Culinară. Invitaţi speciali ai festivalului sunt doi cineaşti români stabiliţi în străinătate: Ioana Crăciunescu –Franţa şi Andrei Ujica – Germania. Printre invitaţi era aşteptată şi ministrul Elena Udrea, însă aceasta nu a mai sosit.

Personalităţi de marcă ale cinematografiei din România şi din ţări balcanice, dar şi nume sonore din administraţia publică, artişti şi politicieni s-au adunat aseară în Portul Cultural Cetate la prima ediţie a Festivalului.

image

Acesta a debutat prin prezentarea unui fragment, în avanpremieră mondială, din lung-metrajul de debut al regizorului Silviu Purcărete, “Undeva la Palilula”. Pelicula, aflată încă în post-producţie a fost proiectată pe un ecran imens, în aer liber. În Valea Cinematografică, cum a fost numit spaţiul amenajat pentru proiecţii, a rulat apoi "Morgen", o avanpremieră românească în regia lui Marian Crişan. Seara s-a încheiat cu un concert susţinut de cei de la "Nightlosers". 

image

Dinescu, alintat "Guvernatorul"

Amfitrionul evenimentului, Mircea Dinescu, alintat mai nou de prieteni „Guvernatorul”, le-a pregătit invitaţilor un adevărat ospăţ cu bucate tradiţionale, fastuos ca de fiecare dată: cârnăciori de capră, batog de somn file afumat în lemn de prun, sarmale fierte în vin, fasole a la Dinescu şi multe alte mâncăruri alese. "Io sunt şi crescător de capre şi am ajuns la concluzia că acest animal e mult mai inteligent decât oaia, iar oaia e mai inteligentă decât mulţi politicieni", a spus în stilul său inconfundabil poetul.

image

Astăzi, bucătărie grecească

Timp de şapte zile, în perioada 5-12 septembrie, actori, regizori, producători, distribuitori, critici, jurnalişti şi studenţi la facultăţi de film vor avea ocazia să vadă proiecţii cinematografice realizate de regizori din Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia şi România, festivalul având câte o zi dedicată unei ţări balcanice.

image

Luni, este seara dedicată bucătăriei greceşti. Invitaţii vor viziona coproducţia Grecia-Bulgaria  „Banchet aniversar sau balcanii fără cuvinte”. „Redescoperirea Balcanilor prin film, prin vin şi prin mireasma bucatelor tradiţionale ne va ajuta să ne redescoperim pe noi înşine”, a spus Dinescu la deschidere.

image

Concerte cu muzică veche balcanică

În fiecare zi invitaţii vor fi serviţi cu preparate culinare tradiţionale din câte o ţară participantă. Pe lângă filme şi bucate, musafirii vor putea vedea expoziţii de sculptură şi fotografii, standuri cu vânzare de cărţi de cinema, DVD-uri cu filme, concerte cu muzică balcanică veche şi serenade.

image

„Ne-am gândit să organizăm un astfel de eveniment pentru că, deşi românii au cea mai mare halcă de Dunăre din Europa, noi abia buchisim pe manualul de folosinţă al acestui fluviu, aşa, că, prin inaugurarea Festiivalului degustătorilor de Film, Vin, şi Artă  culinară, încercăm să-i aducem un omagiu tardiv pentru răbdarea pe care a avut-o cu noi, îngăduindu-ne pe malurile sale”, a spus Dinescu la deschidere.

image

Evenimentul este deschis şi vizitatorilor ocazionali, pasionaţi de cinematografie sau gastronomie.

image

Festivalul este organizat de Asociaţia Film România şi Fundaţia Pentru Poezie Mircea Dinescu cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Consiliului Judeţean Dolj, Institutului Cultural Român , Primăriilor Calafat şi Cetate.



Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite