Peste 7 milioane de pachete de ţigări de contrabandă au fost confiscate la Frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de frontieră au confiscat în 2009 aproximativ 7.350.000 pachete ţigări de contrabandă, în valoare de peste 7,2 milioane euro, care erau destinate comercializării pe pieţele din ţară sau străinătate.

Ţigările confiscate în anul 2009 au fost depistate atât la intrarea în ţară – în punctele de trecere a frontierei sau la „frontiera verde” -, cât şi la ieşire către statele Schengen şi urmau să fie vândute “la negru” în România, dar mai ales în ţările din vestul Europei, unde preţul unui pachet de ţigări este de patru ori mai mare decât în ţara noastră.

Ţigări de contrabandă ascunse într-un tir cu “bake rolls”

Ţigările proveneau din Ucraina sau Republica Moldova, iar persoanele implicate în contrabandă erau, în majoritatea cazurilor, cetăţeni moldoveni, ucraineni sau români, potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră. 

Printre capturile impresionante se numără şi cea a poliţiştilor de frontieră de la Calafat, judeţul Dolj, de la începutul lunii iulie 2009, când au fost descoperite peste 350.000 pachete de ţigări de contrabandă ascunse într-un tir cu “bake rolls”.  S-a constatat că traficanţii proveneau, preponderent, din România, Ucraina şi Republica Moldova, dar şi din alte state precum Turcia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Grecia sau Ungaria.


Cele mai traficate mărci de ţigări au fost Saint George, Marble, Monte Carlo, Ronson,  LM, Marlboro, iar pe frontiere, cele mai "active" din punct de vedere al încercărilor de introducere a ţigărilor în Romania au fost cele de Est, Nord şi Sud-Vest. Printre metodele de introducere a ţigărilor de contrabandă în ţară descoperite de poliţişti au fost modificarea autovehiculelor prin crearea unor spaţii pentru depozitarea pachetelor, dar şi ascunderea acestora printre alte mărfuri transportate legal.

Mărfuri destinate comercializării la negru în valoare de peste 102 milioane lei

Potrivit retrospectivei remise de Inspectoratul General al Poliţiei de Fronteiră, în ceea ce priveşte contrabanda cu bunuri de larg consum şi metale preţioase, până la sfârşitul lui 2009 au fost depistate mărfuri destinate comercializării la negru în valoare de peste 102 milioane lei, precum şi peste 10,5 kg bijuterii din aur şi 83 kg bijuterii din argint. 


În ceea ce priveşte contrabanda cu bunuri de consum, în cursul anului trecut au fost confiscate aproximativ 40.000 kg de cafea, 8.689 litri de alcool, dar şi produse electronice şi electrocasnice sau confecţii, a căror valoare totală se ridică la 102,06 milioane de lei. În aceste cazuri au fost constatate 584 infracţiuni de natură economico-financiară, în producerea acestora fiind implicate persoane din R. Moldova, China, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Turcia, Slovacia şi România.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite