Craiova: Pensii sărace, pensii de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii pensionari îşi pot permite să plece în vacanţe sau să mănânce la un restaurant bun, peste 16.000 de doljeni câştigă doar 300 lei lunar.

Deşi pensia medie în Dolj nu sare de 500 de lei, sunt oameni care trăiesc o bătrâneţe liniştită cu 4000 lei lunar.
În Dolj sunt vârstnici care, de la 1 martie, primesc o pensie „socială”, după cum au denumit-o guvernanţii, de 300 lei. Fie că au lucrat în agricultură, fie la o instituţie de stat. Sunt înregistraţi 211.789 de pensionari şi, dintre aceştia 16.336, primesc de câteva luni pensie de 300 lei.

Nu duc nicio grijă de bani

La polul opus se situează oameni care au lucrat în construcţii, au fost miniştri, profesori universitari, şefii unor instituţii centrale şi la pensie şi-au primit răsplata cuvenită pentru munca de o viaţă. Sunt pensionarii care nu trebuie să-şi facă griji dacă au ce pune mâine pe masă sau dacă le vor ajunge banii pentru medicamente. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii, Mihail Tâmburescu, cea mai mare pensie de stat pe care o primeşte un doljean în prezent este de 4.180 lei. Nu se pun aici la socoteală pensiile primite în baza unor legi speciale, cum ar fi cele pentru magistraţi, cei care au lucrat în armată sau parlamentari.

Gheorghiţa Tudor, de 73 de ani, din Giubega, are o pensie de 250 de lei. Tanti Ghiţa spune că păsările sunt singura ei bogăţie, pentru că banii pe care îi primeşte lunar de la stat nu ştie unde să îi împartă mai întâi. „Din ei cumpăr un sac de făină, cu cinci sute mii şi de vreo patru sute încarc butelia. Mai rămâne un milion: ba să iau zahăr, ba cartofi, se găseşte pe ce se duc banii. Acu’ am la corent să dau două milioane. Iote plicul, nu vă mint, că am să achit pe mai multe luni. Nu ştiu de ce am atâta, că n-am udat în curte, să mă vadă Dumnezeu, că n-am nici furtun”, ne explică bătrâna. Cu aceşti bani are grijă de o nepoată de 12 ani, orfană de tată şi abandonată de mamă. „Dacă am crescut-o de mititică, aş face orice pentru ea. Că am avut sau nu găteală, punem cazul ăsta, ei i-am dat. Chiar că eu n-am mâncat, ei i-am pus deoparte bucătură”, ţine să adauge tanti Ghiţa.

Jumătate din pensie o pune la CEC

Ioana Ancuţa este o pensionară de 91 de ani, din Leamna de Sus, care a lucrat timp de două decenii într-un restaurant din Craiova. Cu o pensie de 439 lei, bătrâna reuşeşte să-şi pună bani deoparte, la CEC, pentru vremuri mai grele. „Am strâns până acum 2.000 lei, ca să am rezervă, dacă mă apucă vreo boală. Mi-am făcut o operaţie la ochi, unde am plătit 600 lei. Acum sunt sănătoasă tun, dar nu se ştie, pe viitor”, ne spune bătrâna. Din jumătatea de pensie rămasă, tanti Ioana ne povesteşte că îşi achită plăţile pentru transport, când face naveta din Leamna în Craiova, ca să-şi vândă legumele în Piaţa Centrală. „Vin în fiecare zi cu corcoduşe.

Momentan stau în oraş, la o fată a mea, care este şi ea rău bolnavă, aşa că nu mai trebuie să iau bilete în autobuze. Dar peste o lună mă mut iar în Leamna, şi o să dau pe drum cam 7 lei într-o zi”, adaugă tanti Ioana, în timp ce îşi stropeşte ceapa cu apa, să nu se usuce. Ne dezvăluie totodată cum este posibil să supravieţuiască doar cu 230 lei, în afară de leii puşi la CEC: „Sunt economă, nu pretenţioasă. Mănânc ce-o fi, numai să am ce băga în stomac. Important este că sunt credincioasă, nu mă lasă Dumnezeu să pier de sărăcie”, mărturiseşte pensionara de 91 de ani despre modul în care îşi duce traiul cu câteva sute de lei, într-o lună.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite