Pavel Badea: "Japonezii erau pregătiţi pentru orice cutremur, de tsunami le era frică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul internaţional român Pavel Badea, care a evoluat trei ani în Japonia, a declarat, vineri, că japonezii sunt instruiţi intensiv încă de la şcoală cum să se comporte în cazul unui cutremur şi sunt pregătiţi să facă faţă unuia, însă le este teamă de tsunami.

"Ei sunt pregătiţi de mici pentru cutremure. Fac exerciţiile speciale încă de la şcoală. Şi cutremurul nici nu e o problemă prea mare pentru ei, nu le este frică deloc şi dovadă că deşi sunt cutremure dese, numărul victimelor este mic. Lor le este teamă însă de tsunami. Pentru tsunami nu prea ai cum să te pregăteşti", a spus Pavel Badea.

Fostul jucător al Universităţii Craiova consideră că numărul victimelor va fi considerabil după tsunamiul de vineri. "Este inimaginabil ce se întâmplă acolo, urmăresc toate evenimentele la televizor. Sunt puţine victime anunţate, dar din păcate mi-e teamă că numărul lor va fi de numărul miilor. Acum sunt anunţate doar câteva victime şi pentru că e practic imposibil să faci o statistică. Mi-e teamă că vor fi şi mai multe victime în Indonezia, în ţările apropiate de catastrofă", a mai spus el.

Badea consideră că japonezii au puterea să-şi revină repede după catastrofa care a lovit ţara. "Am mai jucat în Elveţia şi Coreea de Sud, dar ce am văzut în Japonia e incredibil. O ţară atât de organizată, până la cel mai mic detaliu, nu cred că mai există. Am vizitat multe ţări, dar pot să spun fără nicio teamă că Japonia m-a impresionat din toate punctele de vedere, şi o consider cea mai puternică naţie, o spun cu tărie şi fără niciun fel de reţinere Japonia a reuşit să-şi revină din toate punctele de vedere după al doilea război mondial, care a făcut ravagii la ei. Au ajuns acum să fie a treia putere economică a lumii şi sunt sigur că îşi va reveni şi după această catastrofă", a explicat el.

Pavel Badea a menţionat că nu a reuşit încă să vorbească cu cineva care se află în Japonia. "Am jucat mult timp în Japonia, am avut prieteni care m-au şi vizitat de acolo în România. În ultimul timp însă mi-au rămas puţine contacte de acolo. Sper ca toată lumea să fie bine, n-am apucat încă să vorbesc cu cineva de acolo", a menţionat el.

Pavel Badea a evoluat în Japonia între 1998 şi 2001, la formaţiile Bellmare Hiratsuka, Kashiwa Reysol şi Avispa Fukuoka. Fost internaţional român, cu nouă prezenţe sub tricolor, el a mai evoluat în străinătate la Laussane-Sport (Elveţia) şi Samsung Blue Wings (Coreea de Sud), în timp ce în România a fost legitimat la formaţiile craiovene Universitatea şi Extensiv. În 2003, Badea a fost şi antrenorul formaţiei Universitatea Craiova.

Cel puţin 32 de persoane au murit şi multe altele au fost rănite în estul Japoniei după cutremurul şi valul tsunami produse vineri dimineaţă, a anunţat Agenţia Poliţiei Naţionale japoneze. Cutremurul cu magnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei. Acesta a fost urmat de numeroase replici.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite