Craiova: Păunii şi fazanii scapă oltenii de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Păunii şi fazanii scapă oltenii de criză
Craiova: Păunii şi fazanii scapă oltenii de criză

Tot mai mulţi gospodari cresc fazani, struţi, păuni, iepuri şi papagali. Oamenii spun că sărăcia le-a ajuns la os şi că au fost nevoiţi să recurgă la tot felul de soluţii, pentru a supravieţui.

În vreme de criză, oltenii se gândesc la tot felul de metode ca să-şi rotunjească veniturile. Cei mai ingenioşi şi-au umplut ograda cu păsări exotice. Ion Bărbulescu (60 de ani), din localitatea doljeană Întorsura, are în curte păuni, fazani şi iepuri, cu care vrea să înceapă o afacere. „Sunt pensionar. Bugetul lunar al familiei este de aproximativ 900 lei. Banii abia ne ajung pentru mâncare. Nici cu agricultura nu mai merge”, ne-a spus Ion Bărbulescu (foto jos). Deşi deţine 50 de iepuri, bărbatul este convins că în câţiva ani va face face o adevărată avere din negoţul cu aceste animale.

image

Carnea de iepuri este foarte căutată şi scumpă, pentru că e hrănitoare, nu îngraşă şi nu conţine mult colesterol“, ne asigură nea Ion. Acesta ne-a mărturisit că deja a cumpărat lănteţi şi plase, ca să construiască adăposturi încăpătoare pe terenurile din afara satului. Nea Ion şi-a pus toate speranţele în fazani şi păuni. „O familie de fazani costă 15.000 de euro, iar una de păuni o mie de euro. O astfel de pasăre are în jur de 100 de pene, iar o pană costă cam 10 lei şi este cumpărată cel mai adesea de pescari, dar şi de casele de modă, pentru pălării. Sunt foarte căutate în străinătate. Trebuie doar să găsesc un exportator.  Carnea este preparată şi servită prin restaurantele de lux. Fazanii mai sunt renumiţi şi pentru ouă care, dacă sunt consumate, fac bine la sănătatea omului“, a adăugat nea Ion.

     

image
image


Marius Şerban (32 de ani), din Slatina, este mai norocos. Afacerea deschisă de câţiva ani este acum în floare. Olteanul are la acest moment 300 de papagali, 50 de păuni şi mai multe păsări bragma. „Trebuie să facem faţă crizei. Un păun matur costă 6.000 lei, un pui 300 lei, iar un papagal 20 de lei. E destul de rentabil“, a informat Marius Şerban.

image

Valeriu Manole (54 de ani) din Târgu Jiu spune că nu-şi permite să cumpere fazani şi că se mulţumeşte cu struţi. „Nu lucrez, nu am pe nimeni să mă întreţină şi am fost obligat să mă gândesc la o variantă, ca să trec cu bine de criză. La începutul anului am primit doi struţi, iar acum încerc să ajung la 30, ca să am ce vinde“, ne-a povestit gorjeanul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite