Craiova: Patronii din construcţii, amendaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Patronii din construcţii, amendaţi
Craiova: Patronii din construcţii, amendaţi

Mai multe firme de construcţii controlate de lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj au fost amendate la sfârşitul lunii august din cauza neregulilor găsite.

Inspectorii au aplicat amenzi de 42.500 lei pentru neasigurarea unor condiţii sigure de muncă dar şi pentru primirea muncitorilor la lucru fără încheierea unui contract individual.

Dintre cele 39 de societăţi verificate, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost sancţionate contravenţional 33, ceea ce reprezintă 85% din totalul acestora. Cuantumul amenzilor a fost în valoare de 18.500 de lei. În situaţiile în care s-a constatat că există un pericol iminent de accidentare, au fost dispuse sistări ale activităţii la  3 locuri de muncă şi 15 echipamente de muncă.
Ponderea cea mai mare a deficienţelor constatate o au: neefectuarea controlului medical periodic; protejarea şi utilizarea necorespunzătoare a platformelor de lucru, pasarelelor şi scărilor schelelor; lipsa măsurilor colective de prevenire a căderilor de la înălţime – balustradă, mână curentă, protecţie suplimentară; utilizarea scărilor necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei şi întreţinerii lor.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost sancţionaţi 20 de angajatori, adică 51% din numărul total de angajatori controlaţi. S-au aplicat amenzi în valoare de 24.000 de lei şi s-au dispus 221 de măsuri de remediere a deficienţelor constatate. Au fost depistate 11 de persoane ce îşi desfăşurau activitatea - fără a avea încheiate contracte individuale de muncă – pentru 8 angajatori ce au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 16.500 lei.


Cele mai grave încălcări ale prevederilor legislaţiei muncii au fost primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă şi neînregistrarea în termen a contractelor individuale de muncă iar printre cele mai frecvente au fost nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă şi nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

Un alt aspect întâlnit şi sancţionat de inspectorii de muncă a constat în “practica“ unor angajatori de a realiza caştiguri ilegale din economii la cheltuielile cu salariile (neplata contribuţiilor la bugetul de stat),  suspendând contractele individuale de muncă sau micşorând fictiv norma de muncă a angajaţilor, deşi aceştia aveau în continuare acelaşi program de lucru şi primeau aceeaşi remuneraţie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite