Craiova: Parcare cu ora în centrul Băniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea vrea să schimbe modul de plată şi pentru parcările rezidenţiale. Craiovenii ar putea plăti în viitor locul de parcare dacă vor să îşi lase maşina în zona centrală a oraşului.

Autorităţile locale vor să includă Craiova în rândul oraşelor care au regulamente de parcare cu plată pentru locuitori. Pe de o parte, în centrul oraşului ar putea fi instalate parcometre care vor taxa parcarea la oră. Atât investiţia cât şi exploatarea propriu-zisă a automatelor vor fi făcute de Primărie sau de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ. Tot în această zonă, rezidenţii ar putea avea dreptul la locuri rezervate cu abonament. Administraţia vrea să schimbe şi modul în care se percep în prezent taxele de parcare pentru spaţiile de pe lângă blocuri. Soluţia aleasă de specialişti este abonamentul plătit de fiecare craiovean în parte pentru 24 de ore sau pentru perioada în afara orelor de lucru.

Regulamentul de parcare, supus aprobării în această vară

Cel mai probabil, regulamentul care ca reglementa situaţia locurilor de parcare va intra pe ordinea de zi a Consiliului Local în această vară, însă aplicarea lui se va face de la anul. „Deocamdată aşteptăm să vedem cum se procedează în celelalte oraşe. Întrebăm în stânga, în dreapta... Eu cred că în iulie-august va fi introdus pe ordinea de zi regulamentul”, a declarat pentru AdS primarul Antonie Solomon.

Taxa pe locul de parcare, o soluţie „decentă”

Craiovenii pe care i-am chestionat în legătură cu planurile edililor ne-au spus că plata unei taxe de parcare este normală în orice oraş din lume, atât timp cât acestea vor fi amenajate corespunzător , iar banii vor fi folosiţi pentru crearea altor locuri de parcare. „În străinătate am văzut un sistem din ăsta de parcare şi mi se pare o soluţie decentă. Nu cred că se va supăra cineva că plăteşte locul de parcare, ci că nu prea sunt locuri de parcare. Dacă vrei să mergi la Finanţe pe la ora unu în timpul zilei, e absolut imposibil să găseşti ceva”, ne-a spus Bogdan Alexie, agent de vânzări în Bănie.

Cadastru pe locurile de parcare

Cel puţin pentru moment, craiovenii plătesc municipalităţii 20 lei anual pentru locul de parcare din oraş, în timp ce firmele plătesc 50 lei. Acesta este şi motivul pentru care autorităţile au amânat până la anul aplicarea noului regulament de parcare. În plus, delimitarea spaţiilor ar putea constitui o problemă, având în vedere că în Craiova nu s-a făcut cadastrul pe terenurile din domeniul public. „Deocamdată sunt mai multe probleme. În primul rând, locurile de parcare trebuie amenajate şi cadastrate, ceea ce înseamnă bani. În plus, trebuie găsită şi o soluţie pentru ca impactul asupra oamenilor să nu fie unul foarte mare”,a declarat consilierul local Dan Cherciu, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Locuitorii oraşului de sub Tâmpa plătesc în fiecare an un abonament pentru locul de parcare ocupat în faţa blocului. Tarifele aprobate de Consiliul Local în parcările de reşedinţă se aplică după patru zone ale oraşului. La Arad, pentru a-şi parca masina în oraş, şoferii trebuie să plătească fie un tichet (tarif orar), fie un abonament sau o rezervare.


Vocea străzii
Cristian Dumitrescu, student
Mi se pare normal să fie şi la noi parcări cu plată, pentru că aşa e peste tot. Dar aşa cum îi ştiu eu pe ăştia, or să folosească banii în alte scopuri, nu să facă tot locuri de parcare.
Mircea Cârstea, pensionar
Cred că e o idee bună, asta cu abonamentul. Important este să fie o sumă decentă, că de taxe aberante ne-am săturat. Oricum, trebuie să se reglementeze cumva şi chestiunea cu maşinile firmelor, că unele au şi câte zece şi ocupă toate locurile din faţa blocului
Marieta Georgescu, vânzătoare
Mie nu-mi miroase a bine, că Primăria asta nu e în stare să facă nimic bun.Parcă văd că o să iasă cu certuri în faţa blocurilor, mai rău decât a fost până acum.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite