Otrăviţi cu Furadan. Ţăranii încă mai folosesc pesticidul la tratamentul unor culturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesticidul pe care l-ar fi ingerat Mădălina Manole încă mai este folosit, dar ilegal,  de unii dintre ţărani la tratamentul unor culturi. Un pacient de la Poiana Mare şi zeci de câini din Craiova au fost otrăviţi cu Furadan.

Furadan, substanţă interzisă în Uniunea Europeană, care în trecut era folosită ca pesticid, încă mai este folosită pentru erbicidare. Chiar dacă ştiu că această substanţă este interzisă de ceva vreme oamenii o folosesc, dar nu recunosc.  “Cei care au lucrat pe la fostele CAP-uri mai au stocuri pe acasă, în special inginerii. Unii chiar mai folosesc Furadan la erbicidarea porumbului şi la cartofi. Dar nu o să va spună nimeni că au aşa ceva pentru că ştiu că este interzis. Poliţia ar putea însă să facă verificări pe la inginerii care au lucrat la IAS-uri sau la CAP-uri ”, ne-a declarat un doljean care a refuzat să-şi spună numele.

CITEŞTE ŞI:

O NOUĂ SINUCIDERE MARCA MĂDĂLINA MANOLE ÎN IALOMIŢA:

O doljeancă întâlnită în Piaţa Mare a Craiovei ne-a povestit că avea în beci o sticlă cu Furadan, din care a mai folosit până anul trecut la tratarea boabelor de porumb, dar că a auzit la televizor informaţiile şi a aruncat substanţa în WC.  

Zeci de câini otrăviţi cu Furadan

Ultimele date oficiale despre moartea a zeci de câini în Craiova şi despre decesul unui pacient de la Poiana Mare, otrăviţi cu Furadan, întăresc cele spuse de doljean. La începutul lunii februarie 2010 mai mulţi câini au fost otrăviţi cu Furadan lchiar pe locul de joacă al copiilor de la blocul G2 din cartierul Brazda lui Novac.


„Câinii au fost găsiţi de locatarii din zonă exact pe locul de joacă al copiilor. Clar au fost otrăviţi pentru că lângă a fost găsită mâncare amestecată cu Furadan, o substanţă care este fatală animalelor“, a declarat Oana Popescu, membră a Asociaţiei „Suflete Nevinovate“.  În 2 octombrie 2009 peste 40 de câini au fost otrăviţi cu Furadan în diferite cartiere ale Craiovei.

image

Au folosit Furadan la deratizarea spitalului

Tot de la Furadan i s-a tras moartea unui pacient de la Poiana Mare. În seara zilei de 28 septembrie 2009, Viorel Coşereanu, de 42 de ani, a decedat din cauza unei intoxicaţii cu Furadan. Deşi conducerea spitalului a dezminţit faptul că acea substanţă s-ar fi aflat în clădire, medicii de la Spitalul Municipal din Calafat, locul unde a fost transportat de urgenţă pacientul, au spus altceva:

„(...)Din ce ne-am dat seama, este vorba de o substanţă roz, care se foloseşte în general în agricultură, Furadan. Bărbatul a consumat aproximativ 800 de grame din substanţă“, a declarat Mihail Litră, medic primar chirurg la Spitalului din Calafat.  Ulterior, directorul Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare a confirmat faptul că s-a făcut o deratizare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite