„Oscarul“ cântecului popular românesc, decernat în inima Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor, directorul festivalui (foto stânga), Aurelia Popescu, director TVR Craiova şi Nicolae Dumitru, director CJPCCT Dolj
Mihai Fifor, directorul festivalui (foto stânga), Aurelia Popescu, director TVR Craiova şi Nicolae Dumitru, director CJPCCT Dolj

Festivalul Concurs Naţional „Maria Tănase“, jurizat de maestrul Tudor Gheorghe, începe luni, 21 noiembrie, cu preselecţia concurenţilor, la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Considerat regal de cântec popular, Festivalul „Maria Tănase“ bifează anul aceasta a XXI-a ediţie, prima fiind organizată în anul 1969. De atunci îşi păstrează structura, cu primele două zile de preselecţie a concurenţilor, următoarele două cu recitaluri şi gală în ultima seară. „Este un proiect care credem că a atins deplina maturitate, care nu a încetat nici în 1977, anul cutremurului devastator, în care s-au investit şi acum sume importante, este vorba de aproape patru miliarde de lei vechi, de la Consiliul Judeţean“, a spus Mihai Fifor, directorul festivalului.

Preselecţia începe luni, 21 noiembrie, la ora 10.00, la Teatrul Naţional. Recitalurile vor avea loc în zilele de 23, 24 şi 25 noiembrie, începând cu ora 18.30, şi vor fi transmise pe TVR3 şi TVR Craiova.

Pentru preselecţie s-au înscris până în acest moment 60 de concurenţi din toată ţara, patru sunt din Dolj, iar cei care se gândesc să participe se mai pot înscrie până duminică, 20 noiembrie.

Juriul este prezidat de maestrul Tudor Gheorghe, iar din componenţa lui fac parte dirijori, compozitori şi profesori precum : Ştefan Gigu, directorul artistic  al orchestrei „Dor românesc“, din Bistriţa; Ioan Cobâlă, de la „Rapsozii Botoşanilor“; Marin Constantin, de la „Doina Oltului“; Dumitru Fărcaş din Cluj-Napoca, Niţă Frăţilă, de la Catedra de Etnomuzicologie a Academiei de Arte din Novi Sad; Marius Hristescu, de la Filarmonica Oltenia, Marcel Parica, de la „Doina Gorjului“; Marius Szabo , de la Ansamblul „Transilvania“, şi Nicolae Dumitru, directorul Centrului pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Dolj, organizatorul festivalului.
Câştigătorii vor primi pe lângă trofeele realizate de artistul Mihai Ţopescu, şi premii în bani. Marele premiu este în valoare de 1.000 de euro. Locurile I, II şi III sunt răsplătite cu 700, 600 şi respectiv 500 de euro.

Câte 250 de euro se vor acorda concurenţilor care vor lua  cele două premii acordate de juriu şi premiul publicului.

Biletele s-au pus în vânzare la sediul Centrului Creaţiei Populare, strada Alexandru macedonski nr.28, Craiova.
Preţul unui bilet pentru o seară de recital este 15 lei.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite