Oltenii, poftiţi să sprijine Catedrala Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii din Leu îşi rup din pensie pentru biserică
Bătrânii din Leu îşi rup din pensie pentru biserică

Afişe trimise de Patriarhia Română lăcaşelor de cult le arată enoriaşilor cum pot face donaţii.

Una din trei biserici are lipit pe uşa de la intrare afişul Patriarhiei în comuna doljeană Leu. Că e acolo nu-i supără pe oameni, pentru că dacă e ceva ce trebuie să ştie şi ei, „cumva trebuie să li se aducă la cunoştinţă“, dar nici nu-i face să dea zor cu donaţia pentru constuirea Catedralei Mântuirii Neamului. „Ce-o face lumea o să fac şi eu, doar suntem toţi ortodocşi. Da’ până acum nu ne-a zis nimic părintele. Banii oricum nu s-ajung . O să pun şi eu o sută de lei din pensia mea de 420 de lei. Am şi eu ambiţia asta urâtă să nu văd pământul pirloagă şi îmi cheltuie mulţi bani, da’ am şi frică de Dumnezeu şi zic că trebuie şi la biserică“, a mărturisit bătrâna Marioara Dincu.

Nea Marian Staicu şi-ar rupe vreo 50 de lei din pensia de 500, însă Ion Mitrache, consăteanul lui, se plânge că „e criză de bani“, iar pământul îl lasă cu buzunarele goale. „Şi să vreau să dau tot n-am cum, că din 350 de lei nici n-am din ce. Cu seceta asta nu se face nimic, iar noi banii tot îi dăm la agricultură“, a mai zis nea Ion.

Bătrână şi bolnavă, Rodica Niţu nu crede să mai apuce ziua când va fi gata catedrala: „Nu mai am eu zile să o văd. Am pus bani aici la biserica noastră, ca să se facă sfinţii la exterior. E ceva ce rămâne pentru noi“.

Preotul Marian Mitrache, din comuna Leu, spune că le-a vorbit oamenilor despre posibilitatea de a face donaţii pentru ridicarea catedralei, „poate nu suficient cât să ajungă la urechile tuturor“, precizând că „totul este benevol, chiar este dragostea şi dorinţa lor de a da o mână de ajutor cum pot“.

Părintele este de părere că localnicii n-au prea avut vreme să se gândească la asta, deoarece sunt prinşi cu muncile agricole, au cules porumbul, iar acum sunt în vii să strângă strugurii.  Primarul localităţii îşi propune să discute despre o posibilă donaţie cu salariaţii instituţiei. „Care cum putem e bine să dăm o mână de ajutor. Că ce am văzut eu pe la Bruxelles ar fi bine să fie şi la noi“, a completat edilul.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a declarat că prezenţa afişelor în biserici este doar o modalitate de informare şi nicidecum o încercare de a se face presiuni asupra populaţiei. „Normal că fiecare preot a trebuit să le explice oamenilor ce e cu afişele, cum pot să facă donaţii dacă doresc. Nu există niciun fel de presiune, iar ca să nu fie suspinciuni în privinţa banilor colectaţi s-a emis un chitanţier special, cu trei file, una pentru cel care donează, alta care merge la ecentrul eparhial şi una care rămâne în chitanţier“, a afirmat preotul Stoica. Potrivit acestuia, în momentul de faţă sunt 36.000 de persoane care s-au implicat financiar în construirea Catedralei Mântuirii Neamului.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite