Craiova: Petrom analizează închiderea celui mai mare combinat chimic din Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Petrom analizează închiderea celui mai mare combinat chimic din Oltenia
Craiova: Petrom analizează închiderea celui mai mare combinat chimic din Oltenia

Combinatul Doljchim ar putea fi închis din 2010 de compania Petrom din cauza problemelor grave de pe piaţa îngrăşămintelor chimice şi din agricultură.

Sindicaliştii susţin că în perioada următoare conducerea tehnică a Doljchim trebuie să propună un plan de reorganizare, care va include disponibilizări masive de personal.



Producţia de îngrăşăminte e pe moarte

Producţia de îngrăşăminte chimice îşi trăieşte ultimele zile pe meleagurile doljene. Din cauza nivelului scăzut al cererii şi preţurilor derizorii practicate în piaţă, dar şi pe fondul lipsei subvenţiilor în agricultură şi a investiţiilor, Doljchim a înregistrat o scădere a vânzărilor de 37% de la începutul anului.



Petrom ia in calcul varianta închiderii

Deşi nu spun făţiş că vor închide combinatul, reprezentanţii Petrom nu neagă că aceasta este una dintre variantele luate în calcul pentru stoparea pierderilor. „Activitatea Doljchim a fost afectată negativ de criza economică iar în acest moment analizăm opţiunile pe care le avem pentru a răspunde situaţiei de pe piaţă. Deciziile rezultate din acest proces de revizuire vor fi anunţate spre sfârşitul anului”, au informat reprezentanţii Petrom într-un document transmis redacţiei Adevărul de Seară din Craiova. Potrivit unor surse din cadrul combinatului, o astfel de decizie ar putea fi pusă în aplicare chiar din 2010.



Conducerea Doljchim face plan de disponibilizări

Lucrătorii de la Doljchim au mai trecut printr-o situaţei asemănătoare la începutul anului, când activitatea a fost oprită temporar. Sindicaliştii din cadrul Combinatului susţin că li s-a vorbit deschis despre închiderea activităţii din combinat. „Ni s-a explicat că nimeni nu ţine un combinat pe pierdere. Partea care va fi închisă e cea care produce îngrăşăminte, pentru că fabrica de metanol încă mai merge. Am vorbit cu reprezentanţii Petrom şi am reuşit să-i conving să menţină instalaţiile în conservare pentru ca, indiferent de situaţie, să se poată porni din nou”, a spus Gheorghe Băiaşu, lider de sindicat în cadrul Doljchim.



Concedieri masive

Potrivit sindicaliştilor, în perioada următoare, conducerea tehnică a Doljchim va propune Petrom un program de reorganizare care va viza disponibilizarea masivă a angajaţilor din fabricile neproductive ale combinatului. „Conducerea tehnică trebuie să demonstreze că oamenii care rămân în combinat îşi justifică activitatea, că vor avea de lucru. Acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi pentru oamenii propuşi pentru concediere. Fiecare propunere va fi susţinută de cifre”,a mai spus Băiaşu. În prezent, la Doljchim lucrează 1.000 de oameni. 



Situaţie financiară de coşmar la Doljchim

• Profitul brut al combinatului a scăzut în prima jumătate a anului cu 37 milioane lei. 
 • Volumul vânzărilor s-a redus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 37%, ajungând la 173.000 tone faţă de 275.000 tone în 2008. 
• Doar 23% din producţia Doljchim a mers anul acesta la export.
•  Deşi recunosc faptul că Doljchim are nevoie imediată de investiţii masive pentru a respecta cerinţele de mediu, reprezentanţii Petrom spun că anul acesta au fost investite doar şase milioane lei în acest domeniu.

image
image
image
image
image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite