Craiova: Se comemorează 13 ani de când Ion Oblemenco s-a stins din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Se comemorează 13 ani de când Ion Oblemenco s-a stins din viaţă
Craiova: Se comemorează 13 ani de când Ion Oblemenco s-a stins din viaţă

Pe 1 septembrie 1996 fotbalistul legendar al Universităţii Craiova, Ion Oblemenco, a trecut în nefiinţă, în Maroc, în perioada în care era antrenor la formaţia Hassania Agadir. Foştii lui colegi nu au uitat perioada petrecută alături şi regretă faptul că tunarul din Bănie nu a primit atenţia care i se cuvenea la Craiova, fiind nevoit să plece departe de ţară.

S-a născut pe 13 mai 1945 la Corabia şi a primit supranumele de tunarul din Bănie pentru eficacitatea sa la marcarea golurilor. Deşi s-a consacrat la Universitatea Craiova, el a început fotbalul la Rapid Bucureşti, unde a evoluat din 1964. Primul titlu cucerit a fost în tricoul alb-albastru în sezonul 1973/1974. În 1996 a plecat ca antrenor în Maroc, la formaţia Hassania Agadir, acest lucru fiindu-i fatal.

A fost de patru ori golgheterul României. În ciuda acestei performanţe nu a îmbrăcat niciodată tricoul naţionalei României într-un meci oficial. „Ion Oblemenco merita să joace pentru România. A fost un fotbalist remarcabil şi nu trebuia lăsat deoparte“, a spus în această dimineaţă fostul lui coleg, Dumitru Marcu. Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că lui Oblemenco nu i s-a oferit un post în conducerea clubului şi a trebuit să plece în străinătate. „După tot ceea ce a făcut la Universitatea Craiova trebuia să fie tratat ca un simbol. Nu trebuia lăsat să plece în altă parte. Locul lui era la Craiova“, a precizat Mitică Marcu.

Alexandru Boc a descoperit motivul decesului lui Ion Oblemenco

S-a născut pe 13 mai 1945 la Corabia. Pe 1 septembrie a decedat în urma unui atac de cord. „Am fost primul care am aflat de această nenorocire, de tragedia morţii lui Nelu Oblemenco. Cred că motivul principal pentru care s-a stins din viaţă a fost faptul că a vrut să demonstreze că mai poate juca fotbal. Cred că la un antrenament a şutat la poartă, s-a consumat mult şi totul a dus la acel atac de cord“, şi-a amintit Alexandru Boc momentele când a aflat de tragica veste.

Actualul observator a vorbit şi despre ceea ce a reprezentat Ion Oblemenco pentru Craiova: „A fost un prieten deosebit. Nu cred că va mai exista la Universitatea Craiova un om ca Ion Oblemenco. Nu o să uit niciodată primul titlu naţional câştigat pentru Oltenia cu Nelu în echipă.“ În final, Alexandru Boc a rememorat unul dintre momentele deosebite din perioada în care trăia Ion Oblemenco: „După ce a ieşit din a doua operaţie am mers la Craiova să îl văd. A rămas profund impresionat de această surpriză, nu se aştepta să ajung aşa de repede la el.“

Nicolae Ţarălungă a fost finul Tunarului din Bănie. „Nu găseşti cuvinte să vorbeşti despre Oblemenco. Gândiţi-vă că mi-a fost naş. Era un om deosebit. A fost un şoc când m-a sunat Sandu Boc şi mi-a dat vestea. I-am spus că asemenea glume nu se fac. După aceea am realizat că era ceva real“, îşi aminteşte Ţarălungă. Mâine va fi o zi specială în Crauiova, în care va fi comemorat Tunarul din Bănie.

Are statuia de când era în viaţă

A jucat 285 de jocuri în Divizia A şi a înscris 170 de goluri. Palmaresul ca antrenor al Ştiinţei: 85 partide, 49 victorii, 13 egaluri, 23 de înfrângeri. A câştigat de patru ori titlul de golgheter al României: 1966/67, 1969/70, 1971/72, 1972/73. Alături de Nicolae Dobrin, a fost considerat unul dintre cei mai importanţi fotbalişti ai României de-a lungul timpului. Este singurul jucător din România căruia i s-a ridicat statuie încă de când era în viaţă. De asemenea, a primit titlul de Cetăţean de onoare - post mortem - al municipiului Craiova.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite