Craiova: Oana Mateescu este mesagerul sănătăţii în rândul tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai activi voluntari din Craiova, cu zeci de proiecte derulate cu succes, care caută mereu să fie acolo unde aomenii au nevoie de sprijin

A stat mereu aproape de oameni pentru care inegrarea social a fost o adevărată povară şi o misiune de cele mai multe ori aproape imposibil de îndeplinit. Terminase facultatea la Craiova şi îşi dorea să devină medic de familie, însă paşii au purtat-o într-o altă direcţie, dar care i-a păstrat esenţa primei dorinţe, aceea de a le fi de folos celor din jur. După doi ani ca reprezentat medical a spus stop şi s-a alăturat grupului de tineri ce constituia Asociaţia Română Anti-SIDA. Era implicată deja şi în programele de educaţie pentru sănătate promovate de Centrul Infotin. Le-a fost din prima clipă aproape persoanelor seropozitive, a încercat să le înţeleagă suferinţa şi să le susţină în efortul de a se adapta şi integra într-o societate care l-a mijlocul anilor ’90 nu ştia mai nimic despre HIV şi SIDA. „Era un fenomen la acea vreme. Unii se grăbeau să îi judece, neştiind că mulţi dintre acei copii erau victimele sistemului“, îşi aminteşte Oana. Atunci când a văzut cât de multe inmplicaţii are comunicare diagnosticului, şi-a asumat rolul de a coordona un centru pentru copii seropozitivi. „ Aveau manifestări diferite. Unii deveneau răi, îşi exploatau părinţii, alţii în schimb aveau puterea să se accepte şi să se lase ajutaţi să depăşească acest prag psihologic“, continuă ea. Sunt numeroase acţiunile prin care a făcut de-a lungul timpului apel la înţelegere, la cunoaştere, la informare, toate demarate din convingerea că un om instruit va şti întotdeauna cum să asibă grijă de ei. „Şi celor infectaţi, şi celor sănătoşi, le spun să fie responsabili şi să se protejeze pe ei înşişi“, precizează Oana Mateescu.


Propriul ONG, înfiinţat în urmă cu 11 ani


N-a încetat o clipă să se specializeze, iar lecturarea cursurilor pe care le-a urmat de la terminarea facultăţii încoace impune multă răbdare, căci numărul lor este unul consistent, aşa cum este şi numărul proiectelor pe care le-a coordonat sau realizat în colaborare cu alte instituţii.  În prezent, pe lângă conducerea propriei asociaţii, Europrotector România, oferă consultanţă şi altor ONG-uri. Din 2006 formează voluntari în instituţiile de învăţământ şi în comunităţile defavorizate în parteneriat cu Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj şi Gorj. De anul trecut este parte din proiectul
Persoanele private de libertate, în slujba protectiei mediului înconjurător, pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii  teritoriilor“ , proiect cofinantat prin Fondul Social European. 

profil:
Născută

7 iunie 1967, Craiova
Studii
Facultatea de Medicină Craiova
Familie
Căsătorită
Ce-i place
Să fie vară şi să fie cald, starea de bine, de firesc. Adoră oamenii pozitivi, care se bucură de viaţă, indiferent de încercările la care îi supune,  şi care reuşeşc să vadă întâi partea bună a lucrurilor. 
Ce nu-i place
Îi displac persoanele care dau semne clare că nu le convine nimic, orice le-ai face. Încearcă acelaşi sentiment şi în cazul celor ce sunt profund nemulţumiţi de propria lor persoană, dar nu fac nimic să schimbe ceva.
Sunt tinerii deschişi la dialoguri despre contracepţie sau sănătatea reproducerii?
În cea mai mare parte da. Uneori probleme ridică adulţii, unii dintre ei afişând o falsă pudoare şi o retincenţă nefirească la informare, având în vedere că ei ar trebui să îşi asume educaţia copiilor, din toate punctele de vedere.
De-ar fi să o iei de la capăt ai mai merge pe mâna organizaţiei neguvernamentale?

Mă tem că da. Toţi avem tipare de comportament şi tindem să mergem pe un anume drum, oricât de anevoios ar fi el. Mi-a adus multe satisfacţii munca în ONG-uri şi cred că am ajuns în acest punct pentru că mi-a plăcut.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite