România, cea mai coruptă țară din Europa. Oamenii de afaceri "obligaţi" să dea comisioane grase pentru a rezista pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corupţia se simte în trei sferturi din statele lumii
Corupţia se simte în trei sferturi din statele lumii

Corupţia e o problemă semnificativă în România. Afectează toate sectoarele,  deopotrivă în cazul indivizilor privaţi şi în companii. Un raport Transparency International pe 2009, arată că Romania este cea mai coruptă ţară europeană.

Potrivit unui raport al Transparency International privind percepția asupra corupției în lume, România este cea mai coruptă țară din Europa. Corupția cu care se confruntă mediul local de afaceri are legătură cu administrația. Fenomenul apare mai ales în cazul licitațiilor pentru lucrări  publice, dar și când e vorba de obținerea unor autorizații administrative.

Corupţia e o problemă semnificativă în România. Afectează toate sectoarele,  deopotrivă în cazul indivizilor privaţi şi în companii. Un raport Transparency International pe 2009, arată că Romania este cea mai coruptă ţară europeană.  „Acest fenomen afectează imens firmele private, în special pe cele mici. Legile româneşti nu sunt clare şi se schimbă des. Este un veritabil haos”, susţine  Iulia Cospanaru, director adjunct la Transparency Internaţional România.

Cei mai afectaţi de corupţie sunt oamenii de afaceri nu numai străni, ci şi autohtoni. Ei spun că pentru a obţine contracte cu administraţia publică trebuie să bage în buzunarul unor funcţionari publici comisioane grase.

Valentin Cristea, Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi preşedintele Consiliului Local al IMM Craiova, crede că această corupţie ar putea fi diminuată, în niciun caz stârpită, dacă toate contractele de achiziţii publice ar fi atribuite online, adică trecute prin sistemului electronic de achizitii publice (SEAP).

“Or, instituţiile publice din România ce fac? Reacţionează când este vorba de SEAP doar când legislaţia le crează o obligaţie în acest sens şi se tem că pot fi sancţionaţi contravenţional”, afirmă Cristea. 

În România, corupția e instituționalizată

A devenit o tradiţie în România să strecori bacșișuri în buzunarele  funcționarilor  publici în schimbul aprobării unui dosar. De cele mai multe ori, bacșișul se  ridică la 15 – 20% din valoarea contractului.

„Oamenii de afaceri sunt obligaţi, dacă pot spune aşa, să ofere aceste bacşişuri pentru că altfel sunt tărăgănaţi luni de zile. Or, ei trebuie să rămână pe piaţă. Şi de aici, lanţul slăbiciunilor. De obicei bacşişul se ridică undeva la 10 la sută din valoarea contractului, dar cum aceste dosare trec prin mai multe mâini, se ajunge şi la 20 la sută”, a mai adăugat Valentin Cristea.

Presiunea Uniunii Europene nu pare sa aibă vreun efect în această ţară, altfel spus, “Nu se poate merge împotriva   curentului.  Societățile care refuză acest sistem nu ajung prea departe”, este de părere un antreprenor străin citat de cotidianul francez La Croix.

Potrivit raportului Transparency International pe 2009, România este cea mai coruptă ţară europeană, deşi posedă unul dintre cele mai complete arsenale de luptă împotriva corupţiei. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a fost creat în 2006 pentru a rezolva disputele legate de achiziţiile publice.

„Din 7.360 de decizii date în 2009, 784 au fost contestate în faţa tribunalelor şi doar 89 din aceste plângeri au fost rejudecate în apel", arată Mihai Prisacariu, preşedintele CNSC. În acelaşi timp, el spune că este supus la presiuni din ce în ce mai puternice din partea anumitor persoane influente, deranjate de eficienţa instituţiei pe care o conduce.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite