O nouă boală face zeci de mii de victime în Oltenia. În Dolj, 80.000 de oameni sunt deja afectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 80 de mii de doljeni suferă de boli cronice ale rinichilor. Doar o mică parte din ei ştiu că sunt bolnavi şi fac dializă. Consumul de apă cu o concentraţie mare de nitraţi şi nitriţi contribuie din plin la declanşarea bolilor renale.

Citeşte şi:
Constanţa: Pneumonia bate gripa porcină la Tulcea

Medicii craioveni spun că sunt îngrijoraţi din cauza creşterii alarmante a numărului de cazuri de boli cronice renale şi insuficienţă renală în stadiul terminal.

„Avem în jur de 80 de mii de bolnavi în judeţul Dolj cu boală cronică de rinichi a cărei prevalenţă este în creştere”, spune şeful Clinicii de Nefrologie, dr. Eugen Moţa. Bolile cronice renale au cinci stadii de evoluţie. Ele evoluează silenţios, până în stadiile IV sau V, când deja funcţia renală a fost compromisă, iar singurul lucru care se mai poate face pentru pacient este dializa.

Bolnavii sunt nevoiţi să facă acest tratament în aşteptarea unui transplant. La secţia de Nefrologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova se aflau în hemodializă 84 de pacienţi, 55 în dializă peritoneală (se tratează acasă), iar alte peste câteva zeci de bolnavi sunt înscrişi pe lista de aşteptare.

Medicii mai spun că cele câteva aparate de dializă existente în spital nu mai fac faţă, iar numărul bolnavilor care vin în fază terminală a bolii este în creştere şi că ar trebui să se facă mai mult în ceea ce priveşte educaţia pentru sănătatea rinichilor.

Statistici cutremurătoare

„Este uimitor cum bolnavul ajunge în stadiul terminal la spital. Două treimi dintre bolnavi procedează astfel. Este o problemă pentru că această boală este ignorată de cel care o are”, mai spune dr. Moţa. Potrivit acestuia, în România se estimează că sunt două milioane de persoane cu boli cronice renale.

“Asta înseamnă 10% din populaţia ţării.  Dintre ei, doar o mică parte sunt cunoscuţi de medicii specialişti. În jur de 8.000 de pacienţi din România fac dializă, adică sunt în ultima fază a bolii, când rinichiul este compromis. Obiectivul nostru nu este să-i tratăm prin dializă, ci să facem prevenţie tratând cauzele bolii care determină apariţia complicaţiei bolii renale”, mai afirmă şeful Clinicii de Nefrologie.

Află care sunt costurile hemodializei pentru un bolnav fără internare pe Craiova.adevarul.ro

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite