Craiova: Număr record de solicitări pentru eliberarea de paşapoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Număr record de solicitări pentru eliberarea de paşapoarte
Craiova: Număr record de solicitări pentru eliberarea de paşapoarte

SPCEEPS Dolj a eliberat în luna iulie peste 3.500 de paşapoarte. Doljenii care vor să-şi preschimbe paşapoartele sau să-şi procure unul trebuie să aştepte cel puţin trei ore pentru a depune cererile. Circa 200 de persoane solicită în fiecare zi eliberarea paşaportului în regim de urgenţă.

Numărul paşapoartelor eliberate în judeţul Dolj a crescut cu aproape 30 la sută în luna august, comparativ cu perioada de dinaintea concediilor. Angajaţii Serviciului Public Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) spun că s-au înregistrat chiar şi 250 de solicitări într-o singură zi, media fiind cuprinsă între 150-200 de cereri pe zi.

„Cei mai mulţi dintre solicitanţi sunt cei care vor să plece în concediu în străinătate. De asemenea, se înregistrează un număr mare şi la cei care au locul de muncă în afara ţării şi vin să-şi schimbe actele expirate“, a declarat comisar Maria Vasile.

Un număr însemnat de solicitanţi sunt copii sub 14 ani, întrucât, potrivit noilor reglementări, minorii nu mai sunt incluşi în paşapoartele părinţilor, astfel că au nevoie de eliberarea unui paşaport individual. Mai mult de o treime sunt solicitări în regim de urgenţă.

„Timpul de eliberare poate fi prelungit şi până la trei zile“

„Eu am stat mai bine de două ore să depun cererea. Plec sâmbătă cu soţul în Antalya şi-mi trebuie paşaport. Ieri am renunţat să mai stau la coadă, pentru că plecasem fără să mă învoiesc de la serviciu. Mi-am luat liber azi şi am venit la ghişeu“, ne-a spus Mariana Lică.

Reprezentanţii SPCEEPS spun că există situaţii în care sunt necesare verificări suplimentare şi de aceea timpul de aşteptare poate fi mai mare. „Există şi situaţii în care sunt necesare verificări suplimentare, iar timpul de eliberare poate fi prelungit şi până la trei zile, conform legii“, ne-a explicat comisar Maria Vasile.

La urgenţă, eliberarea se face în două ore. Trebuie însă ca, în afara taxei de 96,2 lei, solicitantul să plătească şi o taxă de urgenţă de 100 de lei. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, SPCEEPS a prelungit programul de lucru cu publicul cu încă două ore, iar o zi pe săptămână, marţea, cu patru ore. Programul este: luni: 8.30-16.30 şi marţi: 8.30-18.30. În zilele de miercuri, joi şi vineri: 8.30-16.30.

Zeci de paşapoarte neridicate de titulari
 
La SPCEEPS sunt zeci de paşapoarte neridicate de ani de zile de către persoanele titulare, iar multe dintre aceste au expirat sau se apropie de finalul perioadei de valabilitate. În momentul în care expiră perioada de valabilitate a paşapoartelor acestea sunt automat distruse. „Facem apel la persoanele care ştiu că nu şi-au ridicat paşapoartele să vină la ghişeu şi să şi le ridice“, a declarat Maria Vasile.

Paşapoartele biometrice vor deveni obligatorii

Începând cu data de 1 noiembrie ar trebui să se treacă la primirea cererilor pentru eliberarea paşapoartelor biometrice, dacă nu apar alte reglementări în domeniu.

 Povesteşte-ne experienţa ta de la eliberarea paşaportului pe craiova.adevarul.ro

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite