Asistenţa medicală în spitalele din România: mult tupeu, carte puţină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorii spun că asistenţii cu experienţă echivalează cu trei tinere.
Doctorii spun că asistenţii cu experienţă echivalează cu trei tinere.

Doctorii şi bolnavii din Oltenia spun că asistentele medicale din generaţia actuală sunt slab pregătite şi că rezultatele lor profesionale lasă de dorit.

Unitatea de Primiri Urgenţe Craiova, duminică. O pacientă are nevoie de o perfuzie. Anemie severă. Singurul loc unde îşi poate trata afecţiunea, într-o zi de week-end, este serviciul de urgenţe. Bolnava este întinsă pe masă, perfuzia agăţată de peretele care separă suferinzii. Niciun stativ în jur.

Craiova

O asistentă tânără, de vreo 30 de ani, lucrează mecanic. Din când în când scoate un zâmbet. Se-nvârte maşinal în jurul patului pe care pacienta zace, cu ochii la tavan. Alături se aud râsete. Sunt doctori. Se bucură de pauza de masă şi discută ceva despre o mâncare de orez. Între timp, vocea unei femei, pesemne o altă pacientă, dă buzna, acuzând dureri la nivelul gâtului. Cea anemică aşteaptă să fie îngrijită. Asistenta, aceeaşi, drăguţă, înfige acul în venă şi-i pune perfuzia, cu grijă. Bolnava scoate un ţipăt mic, sufocat, de durere. Câteva secunde mai târziu, din perfuzie cad stropi rari, dintr-un lichid incolor. La răstimpuri, asistenta îi face scurte vizite, să verifice perfuzia. Nu s-a terminat. Pacienta este dusă într-o altă încăpere, pentru ecograf. Cu perfuzia pe braţ, se-ntinde pe o altă masă. O mână fină, de medic, o palpează pe abdomen. “E totul bine pân-aici”, o linişteşte acesta.

"Aşa se-ajunge la alte nenorociri"

Femeia se-ntoarce în salon. Asistenta, după ea. În câteva clipe dispare. Din perfuzie nu mai curge nimic. Şi totuşi, soluţia nu s-a sfârşit. După vreo 30 de minute de aşteptare, un rezident obosit trece grăbit prin faţă şi aruncă o privire spre tânăra bolnavă, cu faţa lividă. “Ce se-ntâmplă? De ce nu mai curge nimic din perfuzie?”, întreabă acesta. “Nu ştiu, doamna asistentă a umblat pe-acolo”, spune femeia. “Of, nu trebuia să fie-aşa, că se-ajunge la alte nenorociri. Neglijenţa asta…”, spune medicul, după care activează perfuzorul. Stropii cad din nou, normal. Într-un final, pacienta se reface.


Din brancardieri, cu diplomă de asistenţi


Bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă spun majoritatea asistentelor tinere fac treabă de mântuială. Doctorii recunosc faptul că asistenţa medicală lasă de dorit şi pun toată situaţia pe seama sistemului de învăţământ, care ar fabrica diplome pe bandă rulantă. Specialiştii mai spun că asistentele cu experienţă fac cât trei tinere şi că, fără ele, prin spitale ar fi jale.  „Asistenţii medicali reprezintă trei generaţii diferite: cea «bătrână», de înaltă calificare, dar care, din păcate, a plecat peste hotare, cea de mijloc, care a căutat să suplinească golurile lăsate de prima categorie, şi cea tânără, polimorfă, căreia îi lipseşte practica medicală. Avem noroc pentru că pe secţii puţinele asistente cu experienţă le ajută pe cele nou ieşite de pe băncile şcolii, acolo unde este cazul. Nu ştim de unde vine slaba pregătire a celor din urmă. Sunt o serie de angajaţi, care în trecut au fost brancardieri sau infirmieri şi care, după câteva cursuri  de specializare, au devenit asistenţi. Nu este întotdeauna un lucru bun. Ar trebui ca direcţiile de sănătate publică să facă anual o verificare în acest sens, spre perfecţionarea asistenţei”, a declarat prof.dr. Corneliu Sabetay (foto jos), şeful secţiei de Chirurgie Pediatrică de la Spitalul Nr. 1 Craiova.

Craiova


La  sfârşitul lunii noiembrie, un concurs de ocupare a acestor posturi în sănătate a scos la iveală faptul că asistenţii nu deţin nici măcar noţiunile elementare de medicină. Astfel, la Spitalul de Urgenţă Craiova, din cei 69 de candidaţi înscrişi pe nouă posturi, doar opt au reuşit să promoveze concursul desfăşurat pe 25 octombrie, în vreme ce mai mult de 80% au luat note sub 4 la proba scrisă. „Surpriza a fost calitatea foarte slabă a candidaţilor. Au fost multe note de 1, 2 şi 3“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Craiova

Părerile diferă


Bolnavii spun că multe dintre asistentele medicale nu-şi fac meseria cum trebuie şi dau dovadă de foarte mult tupeu.
“Când vezi pe câte una că-şi lungeşte picioarele pe hol şi abia se uită la tine, ai impresia că a făcut trei facultăţi. Au mai mult tupeu decât doctorii”, este de părere Elena Grigoriţă, bolnavă.
“Sunt şi unele bune, dar mai degrabă astea mai în vârstă. Cele mai multe lasă de dorit”, a spus Vasile Prunariu, pensionar.
“Decât să mă las pe mâna uneia ca asta, mai bine îmi bag singur acul în venă. Ce-mi înnegresc eu mâna, ce o face una tânără, nu-i mare diferenţă”, Maria Potcovaru, vânzătoare.
“Nu trebuie să le ponegrim pe toate, sunt şi asistente cu bun simţ şi profesioniste”, Marian Leu, student.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite