FOTO Moşia lui Dinescu, luată de ape înaintea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste o sută de hectare din terenurile lui Dinescu au fost inundate
Peste o sută de hectare din terenurile lui Dinescu au fost inundate

Contractul cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) i-a adus numai necazuri poetului care a crezut că a dat lovitura la Cetate. Sutele de hectare pe care le vrea înapoi ADS sunt acum aproape în totalitate inundate, singura încă neafectată de ape fiind podgoria cu 12 soiuri nobile. 

Cum intri în Portul Cultural Cetate, denumit şi Angel Park, ai impresia că păşeşti într-o altă lume. Dunărea, la un aruncătură de băţ de conacul lui Dinescu te îmbie la o plimbare cu bărcuţele ce stau ancorate la marginea pontonului. Ieri, angajaţii poetului cosmetizau zona: unii tăiau pomii iar alţii se ocupau de meniurile oaspeţilor.

Conacul de la Cetate

Florin Ardelean

Sergiu Vasilov, cel care se ocupă de fundaţia de poezie Mircea Dinescu ne povesteşte că partea artistică este susţinută de cea turistică, de cele mai multe ori până acum cu bani mai mult din buzunarul poetului: “Vin tot felul de grupuri mai mari sau mai mici, ONG-uri, cei care vor să facă workshop-uri într-o linişte mai poetică. Majoritatea obiectelor din conac sunt realizate de artiştii care au poposit în Portul Cetate”. Febleţea poetului este însă via din apropierea conacului. Dinescu se mândreşte cu cele 12 soiuri nobile precum Cabernet Souvignion, Merlot, Fetească Neagră sau Tămâioasă Româneascu.

Angajaţii lui Dinescu

Florin Ardelean

„Nu e uşor să întreţii o vie, te costă 1.200 de euro pe lună întreţinerea unui hectar“, ne explică inginerul viticol Costel Macarie. Supărat de ultimul scandal în care este implicat, Dinescu spune că e obligat să scoată via din pământ şi să le lase locul celor de la ADS după trei ani de muncă şi investiţii. „Numai eu ştiu cât au muncit oamenii mei să întreţină via asta vara pe căldură, iarna pe zăpadă. Acum e gata şi ei spun că în 15 ianuarie nu mi-am plătit redevenţa. Nu ştiu de unde le-au scos, numai în România se poate întâmpla aşa ceva“, spune Mircea Dinescu.

Acuză ADS că nu ajută fermierii

Acesta spune că pentru a înfiinţa via de la Cetate a trebuit să refacă geografia judeţului. „La Direcţia Agricolă Dolj dealul ăsta pe care am via era trecut ca o mlaştină. Am insistat la Ministerul Agriculturii unde m-am dus cu documentaţie să le arăt că e vorba de celebrul deal al Mehedinţilor. Le-am refăcut de la A la Z geografia judeţului. Dacă nu mergeam eu, Dinescu, la minister, un om obişnuit nu ar fi reuşit să demonstreze că acolo dealul e deal“, explică, cu amărăciune, poetul, care mai spune că a fost singurul om din judeţ peste care au venit controale peste controale să vadă dacă respectă normele europene „asta pentru că mârâiam eu pe la televiziuni“.



Mircea Dinescu a pierdut 600 hectare de teren agricol situate în Calafat, Moţăţei, Cetate, Cipercenii Noi şi Giubega, după ce Agenţia Domeniilor Statului a reziliat două contracte de concesiune semnate în 2004 şi 2005. Motivul invocat de ADS este neplata unor redevenţe. „La data prezentei, în baza contractului de concesiune nr. 16/2004, concesionarul înregistrează un debit în valoare de 23.309,44 lei, din care redevenţă neachitată 22.542,98 lei reprezentând termenul scadent din 15.01.2010 şi penalităţi de întârziere la plata redevenţei în sumă de 766,46 lei, calculate până la 18.02.2010. În ceea ce priveşte realizarea investiţiilor asumate prin contract, concesionarul nu a făcut dovada realizării acestora. Din acest motiv s-a ajuns la calcularea penalităţilor în valoare de 21.778,39 lei, din care a fost achitată suma de 17.633,01 lei”, se arată într-o notă a ADS privind modul de derulare a contractelor încheiate de instituţie cu Mircea Dinescu.

„La mijloc sunt motive politice”

jgfvjh

Lui Dinescu i se pare ciudată întreaga poveste şi spune că s-a folosit metoda „aruncatului pacientului din maşina Salvării”: „Dacă te ocupi de agricultură, vin ăştia şi îţi dau în cap”. Mircea Dinescu susţine, însă, că şi-a achitat datoriile pe anul trecut şi că acum a fost vorba doar de o întârziere, de care nu ar fi aflat la timp şi care ar fi trebuit mai întâi penalizată. Conform contractului, Dinescu avea obligaţia să realizeze investiţii pentru dezvoltarea exploataţiei în echivalentul în lei a 17.765, 86 euro eşalonat pe o perioadă de nouă ani. Poetul spune că a băgat până acum în exploataţia viticolă de 100 de hectare peste 500.000 de euro. “Este clar că aici este vorba de o răzbunare. Dinescu este printre puţinii fermieri care a luat pământ închiriat de la stat şi a reuşit să facă ceva. Am făcut un proiect european cu doi specialişti renumiţi. Am reuşit să fac cea de-a doua vie din judeţ, după Segarcea, cu 12 soiuri nobile. Proiectul l-am făcut cu o firmă austriacă renumită, am stat trei ani şi am întreţinut-o numai că eu nu am şmecherit pe nimeni”, explică poetul.

Inginerul Costel Macarie se îngrijeşte de via poetului

Via lui Dinescu are 12 soiuri nobile

Dinescu crede că este vorba de o indvidie mai veche a şefului ADS, Nicolae Giugea, fost angajat al Staţiunii de Cercetarea Banu Mărăcine, care a încercat şi el împreună cu alţi afacerişti să pună pe picioare o exploataţie, depunând un proiect concomitent cu cel depus de el. “În vreme ce proiectul meu făcut ca la carte cu austriecii a trecut, al lor a picat. La fel s-a întâmplat şi anul următor, când cei de la Banu Mărăcine au făcut un alt proiect şi iar au pierdut. Eu, poet, aşa bezmetic, am reuşit să fac două proiecte cu specialişti renumiţi iar ei au pierdut. Cum s-a întâmplat? E destul de simplu să vă daţi seama. Au şmecherit povestea”, susţine Dinescu.

În replică, preşedintele ADS, Nicolae Giugea, susţine că s-au reziliat circa 16 contracte şi că mai sunt în analiză alte 60. Motivele rezilierilor diferă de la caz la caz, mai spune Giugea."Dacă dumneavoastră credeţi că, din 998 de contracte derulate la nivelul anului 2009, am stat să mă ocup special de două contracte, vă înşelaţi. Mircea Dinescu a fost notificat în octombrie că nu a plătit. Ce era să fac, să pun eu gaj?", a declarat Nicolae Giugea.

Dinescu spune însă că personal nu a primit nicio notificare. “Nu am semnat nicio confirmare de primire. Este o bătrână care are grijă de casa fiicei mele din Constantin Chiriţescu, Bucureşti. O să îi dau în judecată. Eu stau din ianuarie la Cetate”, mai spune poetul.  Intrigat de scandalul mediatic în care este implicat, Dinescu susţine că este vorba de chestiuni politici. “În loc să se uite că Doljul este un judeţ sterp şi că am vrut să fac ceva, în loc să vină la mine şi la fermierii din ţara asta şi să te întrebe cum să te ajute, ei nu fac altceva decât să îţi dea în cap. Giugea a venit la mine de multe ori, a băut, a mâncat, acum vrea să îşi dea obolul că l-a omorât pe Dinescu în timpul vieţii. O să smulg via, o pun în camion şi o pun pe rug în faţă la Bruxelles”, afirmă Dinescu.

Terenurile sunt inundate în fiecare an

Costel Macarie, inginerul viticultor responsabil de terenurile poetului susţine că Mircea Dinescu nu avea cum să cultive terenurile respective întrucât Dunărea inundă de câţiva ani în continuu pământul:  “Cum să punem culturi dacă vine apa? Dacă semănăm grâu toamna trecuta, am fi riscat să pierdem toată cultura din cauza inundaţiilor. Potrivit acestuia, în prezent sunt inundate peste 120 de hectare aflate în vecinătatea Portului Cultural Cetate şi alte 100 de hectare în curs de inundare. Nici cele 50 de hectare de vie nu stau foarte bine, cu toate că se află undeva pe un deal".

Peste o sută de hectare din terenurile lui Dinescu au fost inundate

Poetul spune că pentru a putea avea dreptul să cultive via de la Cetate a trebuit să refacă geografia judeţului. „La Direcţia Agricolă Dolj dealul ăsta pe care am via era trecut ca o mlaştină. Am insistat la Ministerul Agriculturii unde m-am dus cu documentaţie să le arăt că e vorba de celebrul deal al Mehedinţilor. Le-am refăcut de la A la Z geografia judeţului. Dacă nu mergeam eu, Dinescu, la minister, un om obişnuit nu ar fi reuşit să demonstreze că acolo dealul e deal“, explică, cu amărăciune, poetul.

Mircea Dinescu a pierdut 600 hectare de teren agricol situate în Calafat, Moţăţei, Cetate, Cipercenii Noi şi Giubega, după ce Agenţia Domeniilor Statului a reziliat două contracte de concesiune semnate în 2004 şi 2005. Motivul invocat de ADS este neplata unor redevenţe. Poetul a mai rămas cu conacul de pe malul Dunării, clădirile anexă şi puţin peste 1.000 de metri pătraţi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite