VIDEO FOTO Mitică, patronul de la Boureni care a transformat satul în Micul Paris: cum a prosperat un oltean după ce a deschis o afacere, cu bani împrumutaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru (foto dreapta), zis Miti sau Mitică, este un afacerist de succes la Boureni.
Dumitru (foto dreapta), zis Miti sau Mitică, este un afacerist de succes la Boureni.

Dumitru Drăgulescu, zis Miti sau Mitică,  este un afacerist de succes în localitatea doljeană Boureni. Dacă în urmă cu zece ani se împrumuta să-şi deschidă primul butic, olteanul a ajuns patronul unui supermarket modern în sat, discoteci, magazin alimentar, case de protocol în curte, mai are o fermă şi urmează să dea drumul unei brutării, magazin de pompe funebre şi unui service auto.

Miti locuieşte în Boureni şi are 41 de ani. Cu numele din buletin Dumitru Drăgulescu, Miti sau Mitică, aşa cum îl strigă vecinii, este patronul cu care satul se mândreşte. A deschis pe strada Crizantemelor un supermarket împânzit cu camere de supraveghere, şi tot la strada principală are magazin alimentar, discotecă, sifonărie şi casă de protocol. Peste câteva luni va da drumul unei brutării, urmând service-ul auto şi magazinul de pompe funebre. Şi a pornit de la zero, după cum mărturiseşte . "M-am apucat de afaceri la 31 de ani, că nu aveam ce să fac. De ce era să mă apuc? M-au ajutat mult prietenii. Tata era tractorist, mama lucra la CAP. După ce tata a murit, am rămas cu datorii", îşi aminteşte Miti.

Craiova: Patronul ne arată câteva dintre animalele din ferma sa.

Dă click AICI pentru FOTOGALERIE!

Primul butic, pe datorie

Avea 31 de ani şi o familie de întreţinut. Înainte fusese vânzător, după care avansat ca şef de depozit. Moment în care şi-a luat inima în dinţi şi, cu primii bani împrumutaţi, şi-a deschis un butic. "A mers aşa şi aşa. Acceptabil. Oricum, nu aveam ce să pierd", mărturiseşte Miti. A urmat sifonăria. În acelaşi timp, făcea naveta peste hotare, de unde cumpăra marfă şi o vindea în ţară. "Am tras prin Germania, am muncit. Mă duceam la târguri şi vindeam marfa, pe urmă am cumpărat maşini şi le dădeam aici", mai spune Miti, în timp ce ne conduce spre ferma cu porci, capre, vaci, ponei. A deschis-o în 2003. Tot atunci când a pus şi bazele discotecii. Pe când se apropie de coteţul cu porci, Miti recunoaşte că petrece în fermă mare parte din zi. "După ce băgăm marfă, intrăm la munca de jos, rânim la porci, la vaci, la cai, scotem caii la plimbare, stăm la mătură, la lemne, vindem lemne, vindem cărbune, punem mâna la muncă, ce să facem? Eu nu sunt patron, sunt sclav la mine-acasă. Am 40-50 de porci, 20 de capre, am animale din toate. Şi porci vietnamezi", înşiră cu mândrie patronul. Ca să ţină gospodăria, să meargă pe teren după marfă şi totodată să aibă timp de birou, Miti se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora 6.00. "Pun salopeta pe mine şi trec la treabă. Nu vrei să mă fotografiezi în salopetă?", întreabă, în glumă.

"Eu de-aicea nu mai plec, fie ce-o fi"

Sunt perioade când miezul nopţii îl apucă tot în ogradă. "Ca să o scoţi la capăt, trebuie să tragi din greu", zice Miti, în timp ce se îndreaptă spre casa de protocol. A ridicat-o în urmă cu trei ani. "Venea pe la mine cineva, n-aveam unde să-l duc să se odihnească. Să se ducă la hotel, unde era să-l pun?", spune, zâmbind, afaceristul. Centrul de colectare cereale l-a amenajat vis-a-vis de casă. Scoate profit mai ales pe timp de vară. "Iarna e mai slăbuţ", şopteşte Miti. De supermarket aminteşte într-una. E cea mai mare realizare. L-a construit ca la oraş, cu raioane, coşuri, cărucioare şi camere de supraveghere. "De ce să se mai ducă omul la oraş să cumpere de toate? Am zis să fac şi ceva pentru satul ăsta, că eu de-aicea nu mai plec, fie ce-o fi", spune hotărât olteanul, pe când se plimbă printre raioane. Agatina Zdravcu, cunoscută în sat ca tanti Gătica, are 84 de ani şi spune că Miti i-a făcut viaţa mai uşoară. "E ca la oraş. Vin toată ziua aicea, la ce să mai dau bani pe drum până la Băileşti să iau câte-o pungă cu zahăr şi cafea? Bine că l-a pus la linia mare", zice tanti Gătica, o pensionară care trece toată ziua drumul la cumpărături, sprijinită de un ciomag.

La 84 de ani, tanti Gătica face cumpărături în Boureni ca la oraş.

Dă click AICI pentru FOTOGALERIE!

Miti vorbeşte în continuare despre afacerile sale. Acum lucrează la ridicarea unei brutării, unui service auto şi unui magazin de pompe funebre, tot la strada principală. "În primăvară, brutăria va fi gata. Baremi să angajez 40-50 de inşi din sat, să trăiască şi ei. Acum am şapte angajaţi, cu carte de muncă cu tot", explică Dumitru Drăgulescu.

"Unde e criză? Criză la televizor"

Nu-i e frică de muncă şi nu crede în ruptul capului în criza financiară. "Unde e criză? E criză la ei, nu la noi. La noi merge treaba, criză doar la televizor. Atât. Dar nu e criză, mamă, dacă munceşti nu e criză", tot repetă Miti, după care aruncă o privire la camerele de supraveghere din supermarket. Pe lista cu afaceri pe care e croit să le pună pe picioare se mai află o firmă de făcut peleţi din paie. "Am 41 de ani şi până la 50 vreau să le pun la punct pe toate", adaugă cu convingere patronul. Despre secretul succesulului său, Miti are câteva reguli de care a ţinut cu sfinţenie. "Secretul e seriozitatea. Dacă te ţii de cuvânt faţă de om şi nu-ţi baţi joc de el, automat ţi se duce vestea şi câştigi. Nu mi-a fost frică să risc şi nu-mi este. Păi de ce să îmi fie frică? Eu am şi pierdut de multe ori, dar nu m-am speriat. În afaceri mai şi pierzi", e concluzia lui Miti, patronul de la Boureni care a reuşit să prospere în zece ani din afaceri pe care le-a început cu bani împrumutaţi.

Şi la ţară poţi avea succes! Poveşti cu olteni de la sate care au dezvoltat afaceri de viitor

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite