Craiova: Minorele însărcinate îşi spun povestea într-un film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Minorele însărcinate îşi spun povestea într-un film
Craiova: Minorele însărcinate îşi spun povestea într-un film

Elevii talentaţi, cu vârste între 14-18 ani, au şansa să realizeze scurtmetraje despre propriile vieţi. Concursul "Părinţi fără voie" se adresează tuturor şcolarilor care au trecut sau nu prin întâmplări prin care au aflat că vor deveni părinţi, încă de pe băncile şcolii. Competiţia este lansată de organizaţia Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă.

Filmuleţele vor fi înscrise la concursul “Părinţi fără voie” şi trebuie să conţină întâmplări din viaţa cuplurilor tinere, problemele cu care se confruntă şi în special momente când fetele au rămas însărcinate, încă din timpul şcolii. Până la 10 octombrie, concurenţii trebuie să trimită un e-mail la adresa arti_craiova@yahoo.com, care să conţină formularul şi un link de unde poate fi descărcat filmul. Doritorii pot de asemenea trimite formularul de înscriere şi CD-ul cu scurtmetrajul prin poştă sau curier la adresa Craiova, strada Lyon, nr.3, bl. G10, sc.1, ap.17. Şcolarii craioveni deja au început să scrie pe site-un www.parintifaravoie.ro despre evenimente care le-au schimbat viaţa.

În clasa a opta, a păstrat copilul

Bogdan (17 ani), din Craiova, povesteşte că şi-a început viaţa sexuală în urmă cu doi ani. „La început am crezut că e ceva cool, mai mult decât normal să fac sex cu toate prietenele mele... fie ele de-o seară, fie relaţii de mai lungă durată. Am făcut-o până şi în baia de liceu. Mă consideram interesant când le povesteam apoi prietenilor ce tare am fost şi când le dădeam detalii picante din timpul actului sexual. Însă acum cinci luni am aflat că prietena mea (pe care o aveam de două săptămâni) mi-a spus că este însărcinată şi că nu ştie ce să facă”, spune băiatul. Bogdan mai povesteşte că a avut reacţii ieşite din comun la aflarea veştii, când a început să ţipe, pentru că nu înţelegea cum s-a ajuns la această situaţie. „Am acuzat-o că îmi pune în cârcă un copil care nu-i al meu, nu-mi puteam imagina cum ar arăta viaţa mea de olimpic cu un bebeluş. Până la urmă, i-am zis că este treaba ei, să se descurce. La câteva zile am aflat că, imediat după discuţia cu mine, Alina a fugit de acasă”, adaugă Bogdan. Alina, fata care a purtat în pântece copilul lui Bogdan, a răspuns pe site-ul www.parintifaravoie.ro, explicând că, la scurt timp după ce a fost respinsă de iubitul său, a fugit într-un sat, la un centru pentru tinerele mame, într-un loc unde nimeni să nu o cunoască. „În prezent îmi cresc copilul, sunt şi la liceu, sunt angajata centrului care m-a primit cu atâta drag atunci când Bogdan şi părinţii mei mi-au întors spatele”, este replica tinerei de 17 ani, care a devenit mămică la doar 15 ani.


„Părinţii mă ţineau şi doctora îmi omora copilul”


Iulia (17 ani), o altă fată din Craiova, scrie că a renunţat la virginitate în urmă cu doi ani, moment după care a aflat că poartă în pântece un prunc. Împreuncă cu iubitul său, a decis să păstreze copilul, chiar împotriva voinţei părinţilor care au dat-o afară din casă, când fata le-a relatat întâmplarea. „M-au târât afară, m-au dus, jingnindu-mă, încontinuu la doctor şi au plătit avortul, fără ca eu să fiu de acord (ei mă ţineau şi doctora îmi omora copilul). Părinţii prietenului meu l-au transferat imediat la o altă şcoală, iar din toamnă a fost dus la Bucureşti, când i-au interzis să mai mă sune sau să mai aibă vreo legătură cu mine”, sunt cuvintele unei fete care a trecut prin experienţa unui avort. Iulia spune că în prezent părinţii o caută, ca să-i ceară iertare. Iulia este o elevă „de frunte” la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Craiova. „De aproape nouă luni sunt angajată cu jumătate de normă şi locuiesc într-un cămin studenţesc, departe de cei care mi-au răpit şansa de a fi vreodată mamă. Cei care mi-au dat viaţă au pus poliţia să mă aducă la ei, dar nu or să reuşească, pentru că nu o să uit vreodată trauma la care am fost suspusă”, îşi încheie povestea Iulia, o liceancă de nota 10.

"Promovăm responsabilitatea în cuplu"


 „Părinţi fără voie” este primul concurs de acest gen derulat în Craiova. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Tinerilor cu Iniţiativă (ARTI), care au iniţiat proiectul, spun că numărul îngrijorător de fete care nasc încă de pe băncile şcolii i-au determinat să iniţieze această competiţie. „Nu promovăm folosirea anticoncepţionalelor, nici abstinenţa, ci responsabilitatea în cuplu. Proiectul îşi propune să determine tinerii să ia decizii în cunoştinţă de cauză şi să conştientizeze importanţa şi efectele începerii vieţii sexuale la vârste fragede”, a declarat Cristina Catană, preşedintele ARTI.


Aflaţi detalii despre acest concurs şi despre premiile puse în joc pe site-ul www.parintifaravoie.ro.


Citiţi povestea cutremurătoare a unor fete care au fost violate într-un mod bestial, şi care nu au mărturisit nimănui întâmplarea, în Adevărul de Seară de miercuri, din Craiova.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite