Mii de familii din Craiova, fără căldură şi apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni ar putea petrece iarna în frig din cauza datoriilor istorice pe care le au la întreţinere. Regia de Termoficare Craiova are de recuperat 1.200 de miliarde de lei vechi de la populaţie şi ameninţă cu oprirea agentului termic, dacă situaţia nu se remediază în scurt timp.

Pe preşedinţii şi casierii asociaţiilor de locatari îi aşteaptă zile negre dacă în termen scurt nu depun încasările în conturile Regiei de Termoficare. Instituţia, care are de recuperat 1.200 de miliarde de lei vechi de la populaţie, ameninţă cu oprirea agentului termic.

Termoficarea are datorii mari către Complexul Energetic, care a avertizat că este forţat să oprească alimentarea, dacă suma restantă nu va fi plătită. Debitul a crescut cu 70 la sută faţă de anul trecut. Sunt datorii mari şi trebuie rezolvată urgent această problemă, altfel vom fi puşi în situaţia de a sista căldura în Craiova“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare.

Restanţierii ar putea rămâne fără case

Datornicii sunt revoltaţi şi spun că nu au din ce să-şi plătească restanţele. „Nu mai am serviciu. Nici eu, nici nevasta. De unde să scot bani? Să dau în cap şi să tâlhăresc? Ce să fac?“, se întreabă Gheorghe Baciu. Mioara C., locatar în cadrul Asociaţiei nr. 14 - 1 Mai spune că are 1.200 de lei datorie la întreţinere.

„Umblu să mă pensionez anticipat pentru a reuşi să dau măcar 1-2 milioane de lei (n.r.- vechi) lunar ca să mai scadă din datorie. Îmi e teamă însă că se vor acumula iară şi nu o să am de unde plăti“.


De aceeaşi părere este şi o bătrânică de 70 de ani: „Mai bine nu mănânc decât să rămân datoare. Am o pensie de 500 de lei şi mai am grijă de o babă de 99 ani, de unde mai iau 400 de lei. Mă costă mult medicamentele şi nu ştiu dacă o să mai fac faţă mult timp întreţinerii“.
Autorităţile ar putea scoate la vânzare locuinţele datornicilor istorici pentru recuperarea sumelor restante.

Nu mai sunt bani pentru materia primă


Complexul Energetic a notificat Regia anunţând că nu mai are bani pentru materia primă şi că va diminua volumul de materie, apoi îl va sista. Potrivit directorului Tudorache, într-o primă etapă vor rămâne fără căldură în calorifere asociaţiile de locatari cu cele mai mari datorii.

Printre acestea se numără Asociaţia nr. 14 - 1 Mai cu o datorie istorică de 45 de miliarde de lei vechi, Asociaţia nr. 6 - 1 Mai cu o restanţă de 11 miliarde de lei vechi, Asociaţia nr. 24 cu 17 miliarde de lei vechi şi Asociaţia nr. 9 cu o datorie de 18 miliarde de lei vechi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite