Craiova: S-a deschis Târgul Meşterilor Populari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: S-a deschis Târgul Meşterilor Populari
Craiova: S-a deschis Târgul Meşterilor Populari

Oale de sarmale din ceramică, găvane, pulovere, ii cusute manual sau fluiere testate chiar de meşteşugari sunt câteva dintre minunăţiile târgului.Esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” găzduieşte de azi peste 150 de meşteri din 27 de judeţe ale ţării.

„Totul e lucrat manual, cu motive tradiţionale”, dă asigurări cumpărătorilor Maria Bruj, venită tocmai din Valea Bârgăului, de la Bistriţa, să vândă ştergare, mileuri din dantelă şi zgărdane din mărgele. Niciun meşteşugar venit la târg nu îşi permite să dea greş pentru că anul acesta concurenţa a fost acerbă. „Am refuzat foarte multe persoane pentru că principala calitate a târgului trebuie să fie autenticitatea”,a spus Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Şi oamenilor care şi-au făcut azi timp să viziteze expoziţia nu le-a părut rău. „Deocamdată am venit să văd ce au adus anul acesta. Văd că e mult mai variat ca anul trecut şi preţurile mi se par mai mici. Par lucruri de calitate, nu ca în alţi ani când veneau doar cu kitch-uri”,a spus Aneta Dumitrescu. Alţi craioveni plecaseră deja încărcaţi de la târg cu lucruri pe care le aşteptaseră de un an. „Mi-am luat o pătură de lână, că astea sunt mai bune decât alea din comerţ, şi o oală de sarmale de pus la cuptor”,a spus Vica Şeitoiu.

image
image

Concurenţa la doi paşi

Străchini de toate culorile şi modelele, linguri încrestate cu grijă în lemn, pulovere tricotate, icoane pe lemn şi sticlă sunt doar câteva dintre obiectele pe care craiovenii pasionaţi de arta tradiţională le pot lua de târg. Nici instrumentele muzicale tradiţionale nu au fost uitate anul acesta. Ca să fie siguri că iau lucru de calitate, meşteşugarii fac ei înşişi demonstraţii. „Instrumentele trebuie să sune bine, să fie acordate”, spuneToader Buznea, meşter vestit din Râmnicu Vâlcea, după ce a tras o cântare în faţa curioşilor.

Cine nu găseşte ceva pe gustul său la Târg, poate merge la câteva zeci de metri, în Piaţa Mihai Viteazul şi pe Unirii, transformate într-un adevărat bazar. Sute de comercianţi vând aici blănărie, pielărie sau produse din lemn.

image

Preţuri la târg

farfurii, străchini- 7-10 lei
oale de sarmale-40-50 lei
fluier-10-100 lei
ţuică de Morăreşti (35 de grade, patru ani vechime)-30 lei
ie-250-300 lei
pulover-40-50 lei

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite