Meşteri de dragul Moşului şi de pofta dulciurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sara Ilinca a confecţionat o felicitare în culorile specifice Crăciunului
Sara Ilinca a confecţionat o felicitare în culorile specifice Crăciunului

Mici la stat, dar cu îndemânarea omului mare, şcolari din Bănie au confecţionat felicitări pentru Sfântul Nicolae. Elevii clasei I de la Grupul Şcolar Matei Basarb au dat orele de şcoală pe muncă, numai să-i facă pe plac moşului şi să îi aibă în vedere când împarte darurile, iar la ei să scape mai multe.

S-au pus primii pe lista meşterilor în miniatură care ocupă în această săptămână atelierul de creaţie din Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, ca să fie siguri că au suficient timp să-i pregătească lui Moş Nicolae suprizele. Echipa de muzeografi de la Casa Băniei le-au umplut mesele cu hârtie colorată, cartoane, carioci, culori, pensule, sclipici, steluţe mai mici, mai mari, pânză de sac, nişte melană şi multe seminţe de porumb, grâu şi floarea-soarelui, şi le-au dat startul la meşterit felicitări pentru primul moş de iarnă.

„Pur şi simplu au explodat aici. Aveau deja experienţa lucrului cu seminţe, dar acum s-au întrecut pe ei. Îndrăzneţi de dragul moşului“, a spus Doiniţa Cocoşatu, învăţătoarea şcolăreilor.

Rebecca a fost creativă în ideea că darnicul bătrânel îi va aduce o sirenă mare, de jucărie, şi va reuşi să o determine pe mămica ei să o lase şi pe ea să facă mâncare şi să nu-i mai tot spună că e prea mică şi nu e pregătită încă pentru bucătărie. Avea şi o vagă bănuială că o nuieluşă s-ar putea afla în cizmuliţele ei în această dimineaţă, că n-a fost tot cuminte chiar tot anul.

Colega ei, Cătălina, fără pretenţii, şi-a făcut felicitarea şi a promis că orice s-a gândit moşul să-i aducă e foarte frumos. „Nu e nici greu nici uşor cu felicitările acestea, dar ies drăguţe ca moşul“, a mărturisit Cătălina, curioasă mai degrabă să-l prindă când umblă prin casă ca să ia urma ghetelor. 

Felicitare contra elicopter care filmează, a zis Diana  că îşi doreşte drept cadou, iar alţi doi trei colegi au cerut şi ei la fel. Marina s-a oprit la un aparat de pregătit sandvişuri, Bianca la o trusă de farduri şi lapte de văcuţă, cu cacao, servit cu paiul din cutie. Meme a strigat playstation, Bogdan a tânjit după un acvariu cu peşti, iar grupul format din Andrei, Ionuţ şi Alexandru a încărcat lista cu jocuri blei bleid, dragon cu trei capete, minge de fotbal şi rechin de pluş. Nicio gheată fără dulciuri, au decretat micuţii.

„Îşi dau frâu liber imaginaţiei şi pot să creeze ce le trece lor prin cap. Prin aceste ateliere muzeul, pe care îl compar cu o carte, îşi demonstrează finalitatea, îşi creează cititorii“, a spus Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie, care s-a băgat în seamă cu moşul şi l-a rugat discret să-i dăruiască, dacă pofteşte, blândeţe şi echilibru.

Atelierele de creaţie pentru Sărbătorile de iarnă, de la Casa Băniei, sunt deschise până vineri, 9 decembrie, între orele 10.00 - 15.00.

„Pur şi simplu au explodat aici. Îndrăzneţi de dragul moşului“, Doiniţa Cocoşatu, învăţătoare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite