Craiova / Meserii periculoase: Îşi riscă zilnic viaţa fără să aibă poliţe de asigurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii doljeni rup din lefurile şi aşa mici ca să-şi încheie poliţe de asigurare. Cei care salvează zilnic persoane aflate în pericol primesc cel mult o medalie pentru efort, dar statul nu le oferă nici măcar cea mai ieftină asigurare de viaţă.

Brokerii de asigurări văd rar la uşa lor pompieri, jandarmi şi soldaţi care vor să încheie o poliţă de viaţă. „Cred că abia 10 la sută din asigurările pe care le facem sunt încheiate de aceştia. Cea mai ieftină poliţă costă 100 de lei pe lună, la un salariu de 1.700 de lei“, a spus un agent de asigurări din Craiova. Ionele Ilie (46 de ani) lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj de 25 de ani şi a participat la sute de intervenţii care i-au pus viaţa în pericol.

Asigurări de viaţă cu bani din propriile buzunare

„Noi ştim când plecăm, dar nu şi dacă ne mai întoarcem. Nici nu-mi mai aduc aminte la câte incendii sau explozii am fost. Îmi amintesc că, în anul 1988, am salvat un bebeluş de trei luni dintrun incendiu. Trei colegi au murit atunci. Asigurarea de viaţă mi-am făcut-o pe banii mei. Este normal să avem aşa ceva, doar avem o meserie cu risc maxim ridicat“, a declarat plutonierul adjutant şef din cadrul ISU Dolj.

Bărbatul plăteşte 50 de lei pe lună, din venitul de 1.700 de lei, pentru o poliţă valabilă cinci ani. Nici membrii echipajelor de descarcerare nu au o viaţă
uşoară. Plutonierul adjunct Aurică Răducă a văzut multe tragedii la viaţa lui.

„Am fost acum câţiva ani la un accident groaznic. Erau mai multe persoane rănite, iar unul dintre pasageri murise. Inima tânărului a fost smulsă din piept şi aruncată la câţiva metri. Şi viaţa noastră este pusă în pericol, mereu pe drumuri, tot timpul în viteză. Trebuie să fim atenţi. În accidentele în care sunt implicaţi ţiganii, familiile devin agresive şi nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Vreau ca, în cazul în care păţesc ceva, familia mea să aibă din ce să trăiască. Aşa că mi-am făcut asigurare de viaţă pe banii mei“, a spus acesta. Deocamdată, nici inspectoratele, nici Guvernul nu au fonduri pentru a le face angajaţilor cu meserii riscante asigurări de viaţă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite