Craiova:Anton Mehedinţu negustorul de amintiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova:Anton Mehedinţu negustorul de amintiri
Craiova:Anton Mehedinţu negustorul de amintiri

A dus comerţul la rang de artă şi astăzi este unul dintre ultimii comercianţi tradiţionali rămaşi în Craiova.

În prăvălia lui găseşti mici comori pierdute de alţii sau poate doar obiecte în căutarea unui nou stăpân. Mobilier vechi de epocă, tablouri şi veselă aşa cum se mai află acum doar pe masa bunicilor se odihnesc în micul magazin situat în spatele Bisericii „Sfântul Ilie“. Toate au un preţ, dar poveştile pe care le spun, istoriile de dragoste, tragediile despre care vorbesc sutele de obiecte de aici nu au valoare. Anton Mehedinţu îţi poate spune despre fiecare câte ceva pentru că asta face de o viaţă.

A crescut cu arta aproape şi, după zeci de ani de convieţuire, spune cu mâna pe inimă că au făcut casă bună. „Bunicul după tată a fost negustor şi m-am născut în casă cu mobilier Biedermayer şi argintărie, aşa că mereu am ştiut să apreciez un obiect de artă. Admir tot ce e frumos, de la cum e îmbrăcat cineva până la casa în care locuieşte“, explică Mehedinţu.
Dragostea pentru frumos a devenit un microb de-a lungul timpului şi astăzi negustorul se poate mândri cu o colecţie impresionantă de obiecte, între care cele mai dragi îi sunt ceasurile şi statuetele din bronz.

Îşi respectă clienţii

Nu a luat niciodată penelul sau dalta în mână, dar are un talent pentru o artă aflată pe cale de dispariţie: aceea a negustoriei. După decenii lucrate în comerţ, Anton Mehedinţu spune că important este să fii om, pentru că profitul vine de la sine atunci când ştii să îţi înţelegi semenii. „Nu m-am uitat niciodată la câţi bani aş putea câştiga dintr-o afacere. E important să îţi păstrezi principiile şi atunci lumea te va aprecia. Atunci vor veni la tine, chiar dacă în altă parte sunt poate oferte mai atrăgătoare. Important este să nu încerci să-i înşeli pentru că poate că o dată o să-ţi meargă, dar a doua oară omul acela nu va mai apela la tine“, susţine negustorul.

„Oricine poate cheltui bani, contează cum îi strângi“

Dacă ar fi să-l caracterizăm pe Anton Mehedinţu folosind câteva clişee, am spune că e „neamţ“ când vine vorba de responsabilitate şi punctualitate şi „evreu“ când e vorba de bani. Nu degeaba şi-a atras porecla Mehedinţu Muncitorul din partea colegilor de breaslă.
Calităţile de expert contabil l-au propulsat în meserie şi astăzi craioveanul face parte din echipele care controlează cheltuielile făcute de diferite ministere. „Nu ştiu cât de expert am fost, dar am fost un bun socotitor. Contează omul care ţine de bani şi ştie să-i drămuiască. Acesta e principiul după care m-am ghidat în viaţă. Oricine poate cheltui bani, contează cum îi strângi“, susţine Mehedinţu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite