Medicul care a lăsat visul american pentru bolnavii din Craiova: "În State, un bolnav este tratat ca un rege, cum se vede prin filme"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Octavian Drăgoescu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, a făcut cercetare la unul dintre cele mai cunoscute spitale din Statele Unite ale Americii. Specialist în urologie, doctorul Drăgoescu spune că diferenţele dintre cele două sisteme sunt uriaşe.

Medicul Octavian Drăgoescu, de 35 de ani, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi urolog Spitalul Judeţean de Urgenţă, vorbeşte despre experienţa sa la spitalul din Cleveland, unul dintre cele mai cunoscute din Statele Unite ale Americii. Specialistul a plecat cu bursă peste hotare în 2004, iar în America a lucrat în cercetare. „Am plecat pentru că am vrut să văd cum se face medicină şi în alte părţi“, explică doctorul.

Viaţă ca în filme



Doctorul Drăgoescu mărturiseşte că diferenţele dintre sistemul de sănătate din România şi cel din SUA sunt uriaşe. „Sistemul din State este extrem de corect pe partea cu asigurările medicale. Acolo, dacă îţi plăteşti asigurările, eşti tratat ca un rege, cum se vede prin filme, medicului i se pun la dispoziţie toate resursele medicale care există în lume“, povesteşte urologul, care a făcut cercetare în unul din cele mai mari spitale din America.

Craioveanul spune că România este departe de a face performanţă în medicină. „Singura asemănare dintre cele două sisteme este că doctorul se cheamă tot doctor şi în America, iar bolnavul tot bolnav. Altfel, nu există nici cea mai mică legătură. De lipsuri nici nu se pune problema acolo. Doar dacă nu s-a descoperit un tratament pentru o boală, medicul nu poate salva pacientul. În rest, doctorul are la îndemână orice aparat sau tratament care s-a inventat“, a adăugat specialistul în urologie. Doctorul Drăgoescu recunoaşte că s-a întors în România, sperând că sistemul îşi va reveni şi că îşi va putea face meseria fără probleme.

„Craiova e un colţ de ţară pierdut“

image
image


A lucrat timp de un an la Institutul Fundeni din Bucureşti, după care a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. „M-am întors pentru a fi acasă şi a încerca să fac ceva şi aici. Dar regret din ce în ce mai mult faptul că nu am rămas în America atunci, deoarece îmi dau seama că aici este un colţ de ţară pierdut, din punct de vedere medical. Treptat, m-am acomodat. Încet-încet mi-am adus aminte cum este să munceşti într-un spital din România. Atâta timp cât noi ne petrecem mare parte din timp gândindu-ne la problemele paramedicale, la logistică, adică la lucruri care nici nu ar trebui să ne intereseze, e trist“, a precizat medicul.

Octavian Drăgoescu spune că principalele motive pentru care doctorii migrează peste hotare sunt condiţiile de lucru, dotarea  spitalelor şi salariile. „Nu pleacă toţi medicii pentru bani, ci din cauza lipsurilor, pentru că în ţara noastră nu ne putem face meseria aşa cum am fost pregătiţi. E ca şi cum am încerca să reparăm o maşină de lux folosind un ciocan şi un cui, ceea ce este foarte greu“, a explicat doctorul, care din 2005 este angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Specialistul spune că un doctor din Stalele Unite ale Americii câştigă într-un an între o sută de mii de dolari şi un milion de dolari, profesorul universitar, în timp ce în Craiova, salariul lunar al unui medic pleacă de la 800 de lei.

 

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite