Medic ginecolog: „Decât să faci un copil pe care nu poţi să-l educi, mai bine un avort”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul ginecolog Camelia Pătru a spus într-un interviu că recomandă pacientelor însărcinate, dar sărace, să facă avort.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente boli cu care se confruntă femeile?
Doctor Camelia Pătru.: Bolile cu transmisie sexuală – candida, trichomona și este o explozie de condiloame, adică de HPV (Human Papilloma Virus), cel care dă și cancerul de col uterin. Poate datorită vieții ăsteia haotice și cu tot tineretul plecat peste granițe și venit înapoi și neprotejat . În ultimii trei ani cred că am văzut mai multe decât am văzut în restul de 20.


Reporter:  Care este procentul avorturilor în prezent, în comparaţie cu anii trecuţi?
Doctor: Acum este mai redus față de alți ani. Imediat după 1989 era o explozie. Nimeni nu se mai proteja nicicum, nici femeile căsătorite. Per total numărul de avorturi a scăzut, dar la tineret aceste avorturi au crescut în ultimul timp.


Reporter:  Ați avut paciente care v-au solicitat pentru avort, în perioada comunistă?
Doctor: În momentul acela, ele nici nu aveau curajul să spună că erau însărcinate. Eram trimiși să facem controale periodice pe la întreprinderi ca să vedem dacă femeile sunt sau nu însărcinate. Atunci când o femeie era gravidă, nu venea să roage pe nimeni s-o chiureteze, își provoca singură și venea la spital cu hemoragie, cu probleme, complicații. Îi era teamă că tu o reclami la poliție.

Citeşte AICI prima parte a interviului cu medicul ginecolog Camelia Pătru:

Medic ginecolog: "Pe vremea comunismului, dacă aveai viaţă sexuală, erai arătată cu degetul pe stradă"


Reporter:  Erau şi cazuri în care se avorturile se făceau pe ascuns?
Doctor: Eu n-am făcut, dar pot să spun că nici în spital nu se făceau pe ascuns pentru că erau supravegheați și era periculos. Pe vremea aceea nu existau cabinete private, în casele oamenilor nu am intrat.


Reporter:  Sunteţi pentru sau împotriva întreruperii de sarcină?
Doctor: Decât să faci un copil pe care nu poți să-l educi, pe care să-l lași la Casa Copilului, mai bine faci un avort. Eu sunt pro metode de contracepție ca să nu rămâi însărcinată. Eu prefer să sfătuiesc pacientele ce să facă să nu rămână însărcinate, dar dacă s-a întâmplat și fie nu vor copilul, nu au condiții să-l crească, fie partenerul lor nu vrea copilul și să crească o mamă fără un soț un copil, mai bine se chiuretează.


Reporter:  Pacientele vă cer sfatul înainte de a lua o astfel de decizie?
Doctor: Da, în general, ele vin și spun: „Nu pot să fac copilul pentru că nu am bani” , „…pentru că iubitul meu nu-l vrea” sau „…pentru că am deja doi copii și acum asta e, n-am posibilități și n-o să fac o grădiniță”. Și atunci facem o întrerupere de sarcină și le recomand niște mijloace de contracepție ca să nu mai rămână.


Reporter: Primiţi şi nemulţumiri de la femeile care ajung la cabinetul ginecologic?
Doctor: Doamnele paciente citesc foarte mult pe internet. Aici nu scriu numai doctori, scriu și diverse paciente și schimbă pe forum păreri între ele. Păreri care nu sunt medicale, nu sunt întotdeauna corecte și atunci citește informația și vine și spune: „Am citit eu pe net că nu-i așa” și încerc să le spun că nu te tratează internetul, ci un doctor și dacă tu te duci la un doctor și ai încredere în el, ascultă ce spune. Da există, normal, nemulțumiri peste tot: și la coafor există nemulțumiri, la restaurante și există și la doctor.


„Se câștigă mai mult din ginecologie – asta este o prostie”   


Reporter:  Se câştigă bine din această meserie?
Doctor: Nu cred că ginecologii bătrâni au făcut ginecologie pentru bani. Acum nu vedeți decât bani în fața ochilor. Voi toți vreți să faceți o meserie din care mâine să câștigați mult. Nici din ginecologie nu se câștigă mâine mult. Se câștigă în timp la fel de mult ca și în alte meserii. Se câștigă mai mult din ginecologie – asta este o prostie.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite