Medic din România: "Dacă un doctor din Austria sau Germania este grosolan cu bolnavii, a doua zi dispare din spital"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Alexandru Cameniţă, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Nr 1, Craiova.
Dr. Alexandru Cameniţă, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Nr 1, Craiova.

Un neurochirurg din Craiova spune că, în spitalele din străinătate, inclusiv Austria, Anglia, Finlanda şi Germania, angajaţii nu-şi permit să se comporte urât cu pacienţii, pentru că sunt drastic sancţionaţi. Doctorul vorbeşte, într-un amplu interviu, despre hibele sistemului de sănătate din România.

EXCLUSIV ONLINE Top doctori cinstiţi, doctori şpăgari 2010: clasamentul medicilor care au cerut mită

EXCLUSIV ONLINE Lista doctorilor cinstiţi, întocmită de cititori. Citeşte numele medicilor care nu cer mită

Chirurgul Alexandru Pesamosca, top doctori cinstiţi. Vezi primele locuri ale medicilor care nu cer şpagă

Medic din România, despre şpaga din spitale: "Sunt colegi de-ai noştri care cer sume foarte mari pentru intervenţiile bolnavilor"

Interviu cu dr. Alexandru Cameniţă, şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova:

Reporter: Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul de sănătate?


Dr. Alexandru Cameniţă: Partea proastă e că n-avem bani. În momentul în care vrei să ridici o casă şi n-ai bani, n-ai cum s-o ridici. Din fericire, există această supapă, colaborarea familiilor. În momentul când nu ai un medicament, apelezi la familii, atunci poţi să salvezi pacientul. Din punctul de vedere al participării corpului medical, cred că este la nivelul cerut. Nu există situaţia în care nu medic nu-şi poate face datoria că nu are cunoştinţe: nu avem medicamente, atâta tot.


Reporter: Este singura hibă a acestui domeniu?


Dr. Alexandru Cameniţă: Mai e o hibă care ţine de gena românească din partea angajaţilor. În spital există foarte multă grosolănie din partea acestora: nu stau de vorbă cu pacienţii, sunt nervoşi, nu le explică în detaliu despre afecţiunile cu care sunt diagnosticaţi. Nu se gândesc că oamenii sunt necăjiţi. .. Am asistat şi asist în continuare la foarte multe situaţii în care pacienţii sau aparţinătorii sunt trataţi cu indiferenţă şi chiar cu grosolănie: li se vorbeşte urât, sunt daţi afară. Din păcate, sunt colegi de-ai noştri care cer pacienţilor sume foarte mari de bani pentru intervenţii Unde există oameni, există asemenea practici.

"Dacă m-aş duce într-un spital şi mi s-ar vorbi urât, aş face scandal mare"


Reporter: Dar din partea pacienţilor apare vreo "ruptură" în relaţia medic-bolnav?



Dr. Alexandru Cameniţă: În momentul în care unui om îi vorbeşti frumos, chiar dacă eşti necăjit şi nu-l poţi ajuta, acel om apreciază. Dar, în momentul în care vine disperat la spital, pentru că are o rudă apropiată în stare gravă, şi un angajat i se adresează necorespunzător, şi el reacţionează urât. Este normală reacţia lui şi chiar îl apreciez. Şi eu aş face la fel. Dacă m-aş duce într-un spital şi mi s-ar vorbi urât, aş face scandal mare. Însă un lucru mă deranjează enorm: că vin, fumează şi beau cafea pe holuri, dar aruncă toate chiştoacele şi paharele pe jos sau pe perfaz. Un haos. În spitalul nostru, pe unde sunt tonomatele astea, zici că e cocină.

Reporter: Cum este situaţia, peste hotare?

Dr. Alexandru Cameniţă:
Un asistent, un medic, cadru obişnuit, fie el din Finlanda, Austria, Germania sau Anglia, dacă vorbeşte urât unui pacient, a doua zi dispare. Nu numai că pleacă, dar nu-l va mai angaja nimeni niciodată. Moare de foame. Aşa e legea. În România nu funcţionează niciun fel de lege în sensul acesta. Sunt convins că, dacă partea umană s-ar schimba, s-ar îmbunătăţi multe lucrurii, s-ar estompa multe din lipsurile sanitare. Dacă mâine, într-un spital românesc vor veni angajaţi nemţi, lucrurile ar funcţiona de zece ori mai bine, chiar dacă ar fi aceeaşi finanţare.

"Dacă un medic greşeşte de trei ori, din o mie de cazuri, ce faci, îl împuşti?"



Reporter: Cum ar trebui să plătească un medic acuzat de malpraxis?


Dr. Alexandru Cameniţă: Orice om poate greşi. Sunt situaţii în care starea unui bolnav este atât de gravă, încât nu mai există posibilităţi medicale de salvare a acestuia. În orice activitate se pot produce greşeli, în mod incalculabil. Cu ani în urmă, o rachetă de 3 miliarde de dolari şi cu 7 astronauţi a explodat în aer. S-au pierdut 3 miliarde dolari şi 7 vieţi. A fost cineva pedepsit? Chiar dacă ar fi fost o eroare umană, a fost o activiate extraordionar de complexă în care nu puteau fi prevăzute toate elementele. Nimeni n-a fost dat afară, nimeni n-a fost băgat la buşcărie, nimeni n-a plătit. Asta se întâmplă în toate sectoarele de activitate. E greu de spus dacă medicul trebuie sau nu tras la răspundere. Dacă un om a salvat de la moarte sigură o mie de oameni şi nu poate salva trei, ce faci cu el? Pentru atâta îl bagi la puşcărie, îl împuşti, îl desfiinţezi? Pe cine pui în loc? Trecând peste aceste greşeli, el mai poate salva încă o mie de persoane. Un chirurg de mare valoare, chiar dacă a făcut o eroare medicală, e ca un instrument de mare utilitate. Într-o uzină unde s-a produs un accident, să zicem o explozie, şi un utilaj de mare valoare a luat foc şi s-a distrus, ce faci, demolezi uzina şi dai afară tot personalul?

Reporter: Care ar fi lucrurile bune din Sănătate?


Dr. Alexandru Cameniţă:
Deşi dotarea este precară, rezultatele medicale sunt destul de bune. În alte ţări sunt alte tare, acolo se încearcă fraudarea sistemului de asigurări.


Reporter: Cum vedeţi sistemul în 2011?



Dr. Alexandru Cameniţă: Totul ţine de finanţare. Nu pot spune sigur, pentru că legile se schimbă în permanenţă iar pe noi nu ne întreabă nimeni nimic. Toate probleme pleacă de la bani, şi de la bani, şi de la bani.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite