Mastodontul de la Stoina, ursul de peşteră şi flori de mină de la Baia Mare, în expoziţii la Ştiinţele Naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe situri din Oltenia sunt reconstituite la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei
Mai multe situri din Oltenia sunt reconstituite la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei

Muzeul Olteniei inaugurează astăzi, la Secţia de Ştiinţele Naturii, expoziţia de bază „Oltenia – Terra Fossilis“ şi expoziţia temporară „Flori de mină“ realizată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare, începând cu ora 12.00.

Expoziţia de bază „Oltenia – Terra Fossilis“ este amenajată în sala nr. 2, la parterul clădirii Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, din str. Popa Şapcă nr. 8, pe o suprafaţă de 130 mp., cu 650 de piese fosile de plante, de nevertebrate şi de vertebrate, din Colecţia Paleontologică a Muzeului Olteniei. Printre acestea se numără mastodontul de la Stoina, ursul de peşteră de la Baia de Fier sau elefanţii de la Leu.
Fosilele au fost descoperite pe văile apelor, în versanţi mai mult sau mai puţin abrupţi, în peşteri, în lucrări miniere sau în săpături sistematice. Valoarea ştiinţifică a fosilelor din Oltenia este imensă, numeroase specii de plante, nevertebrate sau vertebrate fosile descrise pentru prima dată pe plan mondial, fiind  descoperite în Oltenia.

„Este cu siguranţă o premieră în Oltenia şi cred că vom avea parte de un număr considerabil de oameni curioşi să descopere maniera specială de expunere de la Ştiinţele Naturii. Investiţiile se ridică la aproape 40 de miliarde de lei vechi, bani pe care Consiliul Judeţean i-a dat din bugetul propriu, pe un contract cadru, deoarece n-am găsit resurse pe fonduri europene. Este făcut totul după cum cere legea pe conservare şi microclimat“, a precizat Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, în perioada când expoziţia era încă în lucru.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite