Craiova: Marisa Constantin - Studiază greaca la nivel competitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Că nu ia în glumă învăţarea acestei limbi se vede în rezultatele cu care se întoarce de la olimpiadele naţionale. Anul acesta a urcat pe locul II la concursul de la Piteşti.

Se numără printre copiii care îşi pun reuşitele şi pe seama susţinerii de care se bucură din partea familiei. Marisa Constantin a reuşit să fie mai tot timpul suficient de convingătoare atunci când a lansat propuneri ce au avut legătură cu descoperirea unor lucruri noi, încât părinţilor nu le-a rămas de ales decât să o susţină.

Eleva Şcolii Numărul 9 Petrache Poenaru din Craiova este extrem de ambiţioasă, altfel nu crede că s-ar fi apucat să înveţe greaca. A vrut să vadă dacă are abilitatea de a descoperi pas cu pas o limbă deloc uşoară. Rezultatele nu au întârziat să apară. Fetiţa de 13 ani a urcat pe locul II la Olimpiada Naţională de Neogreacă de la Piteşti, reuşită ce a convins-o să muncească şi mai mult şi, de ce nu, să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.


A învăţat greca în afara orelor de şcoală, pentru simplul motiv că a fascinat-o atunci când a auzit-o rostită de membrii grupului de muzică şi dansuri Irini, din cadrul Comunităţii Elene din Craiova. Era în clasa III-a. Suficient de mică încât această limbă să i se pară o ciudăţenie, foarte grea, dacă nu chiar imposibil de învăţat. „Părea chineză. Sunt cinci feluri de «i», două de «o», tot felul de combinaţii de litere. Chiar mi s-a părut neobişnuită, parcă nu semăna cu nimic din ce cunoşteam eu“, mărturiseşte Marisa, astăzi membră a Ansamblului Irini junior. Fetiţa este pregătită de Giuvanudia Xantula. Ea este un competitor cu rezultate bune şi la concursuri de engleză, geografie, fizică, matematică şi cultură generală.

Iubeşte dansurile tradiţionale greceşti

Ştie mai multe variante de Zorba, dar şi Kalamatiano, Zeibekiko. Nu are rădăcini greceşti, dar asta nu a împiedicat-o să se integreze perfect în Comunitatea Elenă şi nici să fie fascinată de noua lume care a adoptat-o. Datorită acesteia a ajuns în Grecia, într-o tabără de 12 zile. „Am mers pe muntele Athos, am vizitat mânăstirile, am fost la Salonic. Foarte frumos“, povesteşte Marisa.

Ea va merge la Iaşi, la un eveniment al comunităţii, „Dialog cu timpul şi lumea“. O altă experienţă grozavă o asţeaptă tot acum în vacanţă, însă pregătită de propria-i familie. Va porni în explorarea mai multor ţări, precum Ungaria, Austria, Germania sau Elveţia. Între timp se delectează cu meciurile de tenis de câmp, sport pe care şi-ar dori să îl practice la nivel de performanţă. Marisa este o admiratoare înfocată a sportivilor Rafa Nadal şi Maria Sharapova. În timpul vacanţei este hotărâtă să studieze chitara, să se bucure din plin de Gipsy, căţelul ei drag, şi de pisicile rătăcite ale străzii.

Născută
16 mai 1997, Craiova.
Studii
Şcoala Nr. 9 Petrache Poenaru, clasa a VII-a, Craiova.
Hobby-uri
Tenis de câmp, bachet.

Ce-i place
Oamenii în care poate avea încredere, care o susţin şi o ajută, cei cu preocupări frumoase, deschişi să înveţe lucruri noi, să îşi completeze cultura generală. Apreciază prietenii adevăraţi şi ar vrea ca numărul acestora să fie mai mare, pentru a da peste ei oriunde şi oricând.

Ce nu-i place
Teribilismul, atitudinile duse la extreme, prefăcuţii, mincinoşii, cei lipsiţi de caracter şi de bun-simţ. Deşi este la o vârstă fragedă, vorbeşte deja despre dezamăgire, sentiment pe care a început să îl trăiască atunci când a descoperit că şi copiii pot avea un comportament care lasă de dorit.

Te afectează desfiinţarea şcolii în care ai învăţat până acum?
M-am obişnuit în cele din urmă cu ideea. Până la urmă, la liceu tot trebuia să mă despart de colegi. O să fac parte dintr-un alt colectiv, pentru că nu vreau să merg la Matei Basarab, ci la Şcoala Nr. 21.

Nu te-ai gândit să mergi la studii în Grecia?
Dacă se va oferi şansa unei burse, sigur, dar nu de acum, poate la facultate, însă mai e atât de mult până atunci. Dar orice plecare la studiu în străinătate nu poate fi decât bună. În primul rând vezi cât te bine te descurci singur, te adaptezi într-o lume nouă, foarte diferită de a ta.




Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite