Maria Melania Vlăsceanu este veterana din poarta echipei SCM Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică handbalul de 24 de ani, este portarul echipei SCM Craiova şi antrenoare la Clubul Sportiv Şcolar, la junioare III.

A prins perioada de glorie a handbalului craiovean, a jucat în Spania şi Insulele Feroe şi s-a retras din activitate în 2004. A revenit în circuit în 2007, iar, în prezent, la 36 de ani, este a treia „veterană“ a echipei SCM Craiova, după Mia Rădoi (43 de ani) şi Victorina Bora (38 de ani).  Maria Melania Vlăsceanu are o carieră de 24 de ani în spate şi nu are de gând să se oprească aici, pentru că „un portar poate evolua până la o vârstă înaintată“.

A debutat în handbal ca inter


A început handbalul ca inter, după o selecţie la Şcoala nr. 18 din Bănie, dar s-a reprofilat după un an şi a ajuns portar. A făcut junioratul la CSŞ, iar la 18 ani juca la CFR Craiova, colegă cu Victorina Bora, Ileana Balaci, Nadia Dumitru şi Marinela Pătru. „Am avut echipă bună, am terminat pe locul patru în 1992, dar am retrogradat la un an după ce a ars Sala Polivalentă. Toate jucătoarele de valoare au plecat şi echipa s-a desfiinţat“, îşi aminteşte Maria Vlăsceanu. 

A luat drumul străinătăţii

Cu toate acestea, sportiva a rămas în Craiova şi a jucat mai târziu în liga secundă, la echipa înfiinţată de Daewoo (1997). „Am stat trei ani. Aveam echipă bună, dar nu şi bani pentru promovare. Aşa că am ales să plec în străinătate“, adaugă Vlăsceanu, care, din 2000, a evoluat în Spania, la Numancia de Soria (Liga a II-a). După doi ani a ajuns în Insulele Feroe, unde a trăit o experienţă de două sezoane. „Nu era cine ştie ce handbal la ei atunci, dar se străduiau, drept dovadă că azi stau mult mai bine. Nu poţi să ai însă pretenţii la o astfel de ţară, ţinând cont şi de numărul de locuitori“, susţine Maria, care a rămas însărcinată în 2004 şi a ieşit din circuit.

Selectează fete pentru handbal

Nu a renunţat însă la handbal, fiind profesoară de specialitate în cadrul Clubului Sportiv Şcolar din Craiova. S-a ocupat personal şi de selecţie, iar de trei ani are o grupă de junioare III (născute 1996-1997) cu care a şi participat anul acesta în compionat, obţinând două victorii din cinci meciuri.
„Copiii sunt copii, nu te poţi supăra pe ei. Sunt mici, vin să înveţe, dar mă bucur să sunt receptivi. Sunt condiţionaţi şi de şcoală, dar vin la antrenamente. Nu le putem oferi mare lucru, fac handbal din plăcere. Unele fetiţe se lasă repede, altele vin, aşa se triază valorile“, spune Mia Vlăsceanu. În 2007 s-a întors pe teren, promovând anul acesta cu SCM Craiova în Liga Naţională, dar s-a accidentat şi nu a apucat încă să joace din nou în prima ligă. „Handbalul a evoluat faţă de deceniul trecut. Se joacă mult mai în forţă şi în viteză. Nu prea mai este un sport de domnişoare, e dur şi accidentările sunt tot mai multe. Şi parcă nici Oltchimul nu domina campionatul ca acum“, susţine Maria, care nu regretă că s-a reapucat de handbal, pentru că „fac ceea ce îmi place“.


Ce-i place:

Să lucreze cu copiii. „De asta mi-am ales şi meseria de profesor“, spune Maria Vlăsceanu, care se desparte cu greu de băieţelul său. „Este viaţa mea. O să-l fac sportiv, dar să vedem ce alege, pentru că acum îi plac toate sporturile: fotbalul, tenisul, handbalul...“, adaugă aceasta.

Ce nu-i place:

Comportamentul oamenilor în societate. „Suntem nişte oameni răi, mai ales aici, în Oltenia. Suntem cam daţi naiba“, crede Maria Vlăsceanu.


profil:
Născută: 25 mai 1974, Craiova

Studii: FEFS Craiova, Master în management sportiv

Familie:
Căsătorită, are un băiat de cinci ani şi jumătate


Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai reapucat de handbal?


Întâmplarea a făcut să mă întâlnesc cu Victoria Bora şi Mia Rădoi, care căutau portar pentru echipa de handbal nou înfiinţată la Craiova. Mi-au spus că au nevoie de mine şi am zis să încerc. Am luat-o ca pe o provocare. Mă lăsasem de trei ani.

A fost greu impactul cu competiţia?

Nu foarte greu. Reflexele nu se pierd, era doar problema cu kilogramele luate după naştere, dar m-am acomodat repede. Am pus umărul la promovarea echipei, iar acum e normal să îmi doresc să joc în Liga Naţională.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite