Craiova:Taurii de la Malu Mare,„tăticii“ viţeilor din 35 de judeţe din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova:Taurii de la Malu Mare,„tăticii“ viţeilor din 35 de judeţe din România
Craiova:Taurii de la Malu Mare,„tăticii“ viţeilor din 35 de judeţe din România

La o aruncătură de băţ de Craiova se află cea mai mare sursă de material seminal din ţara noastră.La fermă trăiesc 40 de tauri din rase nobile, un exemplar din rasa Limousin putând ajunge şi la 20.000 de euro.

Societatea SEMTEST Craiova, cu sediul în Malu Mare, ţine cei 40 de tauri departe de privirile trecătorilor. Animalele de rase nobile:  Holstein, Red Holstein, Bruna, Pinzgau, Fleckvieh, B-Belgique, Charolais, Piemontese şi Limousin locuiesc într-un grajd imens, lângă care se află două laboratoare unde se depozitează materialul seminal. Sperma se păstrează la -196 grade Celsius, în azot lichid, şi poate fi folosită şi peste 100 de ani. Ferma de recoltare de la Malu Mare vinde anual peste 500.000 de doze. În România, preţul unui flacon este cuprins între 7 şi 10 lei, în timp ce în Germania poate ajunge şi la 10 euro.

„Un taur produce într-un an material seminal din care se pot naşte 20.000 de mii de viţei”

Conducerea societăţii spune că taurii nu se scot la vânzare, ei fiind folosiţi numai pentru a transmite gena mai departe. „Într-un singur an, un taur poate produce material seminal din care se pot naşte 20.000 de mii de viţei. Nu toţi taurii însă se pot ridica la un anumit nivel. Abia după ce împlinesc 6 ani ne dăm seama dacă pot fi folosiţi sau nu la inseminarea artificială“, a precizat Mircea Bara, directorul tehnic din cadrul SEMTEST Craiova. Acesta mai spune că oamenii de la ţară ar trebui să înţeleagă că inseminarea artificială este un lucru bun, ţinând cont că animalele sunt de rasă. Localnicii din Malu Mare susţin că, deşi societatea a fost înfiinţată în 1977, nu ştiu cu exactitate ce se produce acolo. Mulţi dintre aceştia cred că nu este decât o fermă unde animalele sunt crescute pentru a fi sacrificate. „Mamă, eu ştiu că şi pe vremea lui Ceauşescu era ceva acolo, dar nu ştiu prea bine ce. Am văzut trei, patru viţei frumoşi, de rasă, dar de însămânţarea asta artificială de care mă întrebaţi dumneavoastră nu am auzit până la vârsta mea de 80 de ani“, a spus Nataşa Stoica, din comuna Malu Mare.

Citeşte în „Adevărul de Seară“ de miercuri pentru câte judeţe distribuie material seminal judeţul Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite