Craiova: Mamele minore sunt primele care îşi părăsesc copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe mămici tinere fug din maternitate de îndată ce se simt mai bine. Sărăcia, familia dezorganiztă din care fac parte sau handicapul copilului sunt principalele cauze, care le determină pe tinerele  mame să recurgă la acest gest.

„De la începutul anului, 13 copii au fost lăsaţi de mamele lor în maternitatea noastră. Din păcate, unele nu au nici măcar un document asupra lor, iar atunci când vin să se interneze trebuie să facem noi investigaţii pentru a putea da de urma familiei. Am avut tinere de 13 anişori sau care au suferit o traumă, au fost violate, şi, după ce au născut,  nu au vrut să audă în ruptul capului de copil. În acest moment, doar doi nou-născuţi au fost abandonaţi la spitalul Filantropia. Au rămas  de câteva zile în grija personalului medical“, ne-a spus Doina Dumitru, asistent social la Spitalul Clinic Filantropia.

Singuri pe lume, micuţii ajung în grija statului

Angajaţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj înceracă să le convingă pe mame sau pe rudele acestora să nu lase copilul la un centru de plasament. „Demersurile durează câteva luni bune. De cele mai multe ori, am reuşit să integrăm copilul în familie. Anul trecut, 111 nou-născuţi au fost părăsiţi de mame în maternitate. Între timp, numărul acestora a scăzut destul de mult, în prezent sunt doar 50 de copiii abandonaţi“, ne-a declarat Claudia Medeleţ, purtător de cuvânt la
Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj.

„Am avut şi câte şapte-opt copii abandonaţi, numai într-o săptămână. Noi luăm legătura cu oamenii legii şi cu Protecţia Copilului. Mai departe, ei ştiu ce au de făcut. Păcat că mamele nu mai sunt lângă ei, să le audă gânguritul sau primele sunete“, ne-a spus Alina Peţa, asistent social la secţia de Maternitate a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

Copiii de etnie rromă, tot mai des adoptaţi

 „Din cei 16 micuţi pe care i-am avut pentru a fi daţi spre adopţie , cinci sunt de etnie rromă şi au fost deja luaţi de familii. „Traseul unui bebeluş abandonat este următorul: de la maternitate ajunge la noi, apoi la un centru. Încercăm să îi găsim o familie sau un asistent maternal, care să aibă grijă de el. Mamele ne spun că nu vor să ia copiii acasă din cauza sărăciei, nu pot să îi întreţină, sau invocă faptul că soţul le-a părăsit sau a plecat în Italia, iar acum sunt nevoite să să doarmă sub cerul liber, aşa că aleg varianta abandonului“, ne-a declarat Alina Cojocaru, psiholog în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj. 

Adopţia la noi durează mai bine de doi ani

„Pentru ca o familie să poată să adopte cu acte în regulă un copil trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. Durează şi mai bine de doi ani, pentru că trebuie să verificăm şi cel mai mic detaliu. De la începutul anului, 21 de familii au fost interesate să ia în grijă un băieţel sau o fetiţă. Mai au de aşteptat, însă, ancheta este abia la început. Mai întâi trebuie să vedem ce situaţie materială au, ce fel de persoane sunt şi, cel mai important, dacă există o compatibilitate între viitorii părinţi şi copil“, a precizat Rodica Cârceanu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Pentru Protecţia Copilului Dolj. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite