Maestrul Teodor Costin, condus astăzi pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţean de Onoare al Craiovei , titlu oferit în 1998 alături de pictorul Corneliu Baba, scriitorul Ion Sîrbu şi ministrul Constantin Angelescu, dirijorul Teodor Costin a rămas aproape de Filarmonica Oltenia şi Teatrul Liric de-a lungul întregii sale vieţi.

A încetat din viaţă la 87 de ani, iar în urma sa a rămas un univers muzical pe care l-a construit cu dragoste de muzică şi muzicieni.
Maestrul Teodor Costin s-a născut  pe 22 decembrie 1923, în localitatea Petreşti din Republica Moldova. A fost elevul Şcolii Militare de Muzică din Bucureşti , iar studiile universitare le-a absolvit la  Conservatorul din capital., A urmat un stagiu de documentare artistică pe lângă Orchestrele simfonice din Londra, New York, Boston, Philadelphia, San Francisco, New Orleans, Baltimore, Washington.

Debutul l-a avut pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în 1952, la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova.

Teodor Costin a fost de-a lungul timpului violonist în Orchestra Teatrului Armatei din Bucureşti,  dirijordirijor secund la Ansamblul Doina al Armatei şi la Casa Centrală a Armatei din Bucureşti dirijor şi director (1962 - 1986) la Filarmonica Oltenia din Craiova, profesor de vioară la Liceul de Muzică din Bănie, dirijor şi director (1972 - 1985) la Teatrul Liric din Craiova.

Trupul maestrului se va odihni în cimitiorul Ungureni.
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite