Lupul pus paznic ca oile să nu plagieze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Manolea a fost destituit din funcţia de şef de catedră în 2011, după scandalul plagiatului
Gheorghe Manolea a fost destituit din funcţia de şef de catedră în 2011, după scandalul plagiatului

Profesorul Gheorghe Manolea a fost desemnat membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, deşi în 2011 a fost destituit după un scandal de plagiat.

Fost şef de catedră al Facultăţii de Electromecanică din Craiova, Gheorghe Manolea a fost implicat anul trecut ­într-un scandal al plagiatelor, după ce s-a dovedit că un alt coleg al său, Marius Constantin Popescu, a publicat mai multe lucrări copiate. Cazul s-a complicat după ce s-a descoperit că unul dintre articolele plagiate era semnat de Popescu, dar şi de şeful lui, Manolea. În urma anchetei interne, Popescu a luat toată vina asupra lui şi a spus că Manolea, şeful de catedră, a fost semnat fără să ştie.

Scandalul în care a fost implicat profesorul ­Gheorghe Manolea nu a deranjat-o ­însă pe Ecaterina Andronescu. Ministrul Educaţiei l-a numit pe Manolea membru în Comisia de Inginerie Electrică a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), pe data de 5 septembrie 2012.

Unii colegi ai  lui Manolea se feresc să vorbească deschis despre scandalul din 2011. „Ştiu doar că l-a acoperit pe Marius Constantin Popescu, fost profesor la Facultatea de Electromecanică, atunci când a aflat că acesta a plagiat mai multe lucrări. Gheorghe Manolea era şeful catedrei la vremea respectivă, iar imediat după scandal a fost destituit. El era cel care ar fi trebuit să anunţe imediat Comisia de etică despre acest lucru", a spus sub protecţia anonimatului un profesor din cadrul Facultăţii de Electromecanică a Universităţii din Craiova.

Marian Ciontu, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică din Craiova, a precizat că Manolea a fost destituit din funcţia de şef de catedră din cauză că ştia că Marius Constantin Popescu a plagiat mai multe lucrări, însă nu l-a denunţat. „În faţa Comisiei de etică, Manolea a aflat că Marius Constantin Popescu l-a trecut drept coautor pe unele lucrări fără să îl anunţe", a spus Ciontu.

Susţine că este nevinovat

Gheorghe Manolea, noul membru în Comisia de Inginerie Electrică a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, a spus că este nevinovat. „Acuzaţiile mi se par nefondate. Am aflat şi eu despre acest caz de plagiat când a fost primită sesizarea, adică la fel ca şi ceilalţi", a spus Manolea.   

Marius Constantin Popescu, profesorul acuzat de plagiat, şi-a recunoscut vina în faţa Comisiei de etică a Universităţii şi le-a confirmat membrilor că s-a folosit de numele lui Gheorghe Manolea pe unele lucrări, fără ca acesta să ştie.

Au implicat şi un profesor străin

„Plagiatul domnului conf. dr. Ing. Marius Constantin Popescu este constatat, dovedit, certificat ca atare şi se încadrează în categoria plagiatului major, aşa cum este el definit de Codul de Etică Universitară al Universităţii din Craiova, fiind repetat şi sistematic. Răspunderea este exclusivă a domnului Marius Constantin Popescu şi el trebuie tratat conform prescripţiilor codului", se arată în raportul Comisiei de etică întocmit în anul 2011. Mai mult, membrii comisiei au scos la iveală în urma anchetei faptul că Marius Constantin Popescu s-a folosit şi de numele unui profesor din străinătate. În urma acestui raport, Marius Constantin Popescu a fost demis din cadrul Facultăţii de Electromecanică de la Universitatea din Craiova.

„Faptul că Manolea a fost numit membru în Comisia de Inginerie Electrică a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare înseamnă că sancţiunea primită în urma verificărilor s-a prescris", a mai spus Marian Ciontu, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică din Craiova.

Deşi a recunoscut că a plagiat, Marius Constantin Popescu a contestat în instanţă demiterea. Tribunalul Dolj a înlocuit iniţial măsura destituirii cu cea a suspendării dreptului de a se înscrie la un concurs pentru ocuparea unui post superior timp de doi ani. Mai apoi, Curtea de Apel Craiova i-a respins cererea de contestare la decizia de concediere, iar Universitatea din Craiova a avut câştig de cauză. La rândul său, Gheorghe Manolea, acum membru în CNATDCU, s-a mutat în Bucureşti, dar predă în continuare şi la Facultatea din Craiova.

"Acuzaţiile mi se par nefondate. Am aflat şi eu despre acest caz de plagiat când a fost primită sesizarea, adică la fel ca şi ceilalţi."
Gheorghe Manolea membru CNATDCU

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite