Liceenii craioveni, buni practicieni în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevi ai Colegiului „Gheorghe Chiţu“ au dovedit la Leipzig că ştiu ce înseamnă munca în administraţie. De la disciplina, seriozitatea, buna-dispoziţie, bucuria de a face aprecieri şi a-i motiva pe elevi să creadă în abilităţile lor, totul le-a plăcut celor 16 liceeni la centrul de formare Zaw, din Leipzig, unde în toamnă au participat la un stagiu de practică de patru săptămâni.

Sunt elevi într-a XI-a, la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ din Craiova, pentru care pregătirea din Germania a însemnat şi prima practică făcută în afara liceului.

Şansa le-a creat-o întâi proiectul de mobilităţi elevi derulat prin Programul Leonardo da Vinci, apoi şi-au generat-o singuri, având curajul să se supună testelor de birotică, interviului în limba engleză, să ceară recomandări de la profesori şi cu dosarul bine pus la punct să se prezinte în faţa comisiei care a decis ca ei să fie cei 16 care merg în Germania.

„Au fost cei mai curajoşi, cei care au vrut la momentul respectiv să înveţe exact ce se cerea“, a spus profesoara Cati Mitrache, care i-a însoţit alături de colega ei Gabi Olaru.

Cât a ţinut practica au avut program de lucru şase ore pe zi, în care au făcut activităţi ce ţin de întreţinerea echipamentelor de birotică şi înlocuirea consumabilelor, până la scanarea şi transmiterea documentelor prin fax sau e-mail, editare în Excel, Word, PowerPoint şi Outlook de scrisori oficiale, CV-uri, dispoziţii, adeverinţe, delegaţii, procese-verbale.

image

Click pe poze pentru galerie foto

 „Era un profesor pentru fiecare lucru pe care îl învăţam. Nu se considerau superiori, ne încurajau în permanenţă şi nu renunţau până nu se asigurau că am înţeles ce aveam de făcut“, a povestit Ionuţ Mitru, unul dintre elevi.
Acum toţi iau în calcul varianta cu munca străinătate pentru „respect, condiţii bune de lucru în administraţie şi bani pe măsura efortului depus“.

Cele patru săptămâni în Germania le sunt echivalate în semestrul II, dar pe lângă acest beneficiu unul foarte important este obţinerea Certificatului Europass Mobility, considerat paşaportul lor pentru piaţa muncii din Europa.

Pentru majoritatea ieşirea în Germania a fost şi prima călătorie în lume, primul contact cu o altă cultuă, cu viziuni diferite despre educaţie, despre viaţă, cu alte oportunităţi. Pentru fiecare elev  cheltuielile prinse în proiect au fost de peste 2.000 de euro, valoarea acestuia depăşind 46.000 de euro.

Din echipa liceenilor care au mers în Germania au făcut parte elevii: Ileana Ceauşu, Lavinia Iovan, Giurgiţeanu Raluca, Surcel Adela, Buşică Daniela, Cristinel Rujan, Sergiu Bărboiu, Gabriel Pungaru, Mirel Petcu, Mihnea Mandi, Ionuţ Mitru, Mihaela Socoteanu, Giorgiana Cîjmaru, Mădălina Căpriceană, Ana Pacia, Mihai Segărceanu.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite