Lada de zestre, ticsită pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de tineri din patru ţări reînvie la sat obiceiurile moştenite din bătrâni. Voluntarii sosesc mâine la Câmpeni , în Dolj, şi vreme de zece zile se vor lămuri cum este viaţa la ţară, printre olteni.

Tinerii provin din ţări precum Turcia, Bulgaria, Ungaria şi România. Fiecare dintre ei va încerca în cele zece zile cât durează proiectul „Lada de zestre “ să fie mesagerul obiceiurilor şi tradiţiilor ce au fost sau care încă se mai păstrează în regiunile din care vin. Asta este şi menirea popasului lor în mijlocul oltenilor din satul Câmpeni, comuna Pieleşti. Vor lucre în echipă şi vor fi în toată această perioadă protagoşnitii unui dialog cultural, ce are ca bază diversitatea. Vor pune şi osul la muncă, ca să simtă pe propria lor piele ce înseamnă traiul la ţară, care-i mersul lucrurilor în gospodăria ţăranului doljean.

image

Click pe POZE pentru galerie foto

Prin acest schimb de idei, mentalităţi, practici, dansuri, prejudecăţi, tradiţii, meşteşuguri, tinerii vor descoperi frumuseţea diversităţii culturale, asemănări şi deosebiri pe care le vom aprecia cu atât mai mult cu cât le vom intersecta şi promova în comunitatea rurală în care se va derula proiectul în cadrul unui târg de tradiţii“, a spus Adina Enache, voluntar al Centrului Educaţional de Resurse şi Training (CERT), organizaţia care implentează proiectului „Lada de zestre“.

Meşteri de ocazie

Ştiu, nu ştiu, când vor pleca de la Câmpeni, cei 31 de tineri se vor putea lăuda cu pricepere în meşterit oale şi ulcele, cu îndemnânare la cusut şi la ţesut, cu iscusinţă la împletirea iutei. Toate le vor învăţa în cadrul atelierelor artizanale, care-i vor pregăti pentru ipostaza de expozanţi ai Târgului European al Tradiţiilor, pe care îl vor inaugura de ziua Sfintei Maria. Marele eveniment îi va băga şi în repetiţii, la dansuri tradiţionale. Proiectul „Lada de zestre“ este finanţat de Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acţiune. În derularea lui s-au implicat alături de CERT, ca parteneri, Euyco din Turcia, grupul informal Renata Revockzy din Ungaria şi Sports Club Economist, din Bulgaria.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite