Craiova: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu mai are fonduri pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza a atins din nou Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, craiovenii fiind nevoiţi să-şi plătească analizele. Bătrâni şi bolnavi, câţiva doljeni s-au dat bătuţi în faţa vieţii astăzi, după ce au aflat că trebuie să-şi plătească analizele medicale de care au nevoie. Asta pentru că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova nu mai are fonduri disponibile pentru acest segment.

„Suntem bătrâni şi bolnavi, avem şi copii, nepoţi pe care trebuie să-i mai şi ajutăm, deşi abia avem ce pune pe masă de multe ori. De unde bani să mai plătim şi analizele, o să murim în pace”, au spus aproape la unison mai mulţi bătrâni aflaţi astăzi la Policlinica SCJU Craiova. 

SCJU a ajuns din nou într-o situaţie critică după fondurile aferente analizelor medicale ale pacienţilor care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au fost epuizate. „Bugetul total care ne-a fost alocat pentru segmentul analizelor medicale ale pacienţilor trimişi la noi de medicii de familie sau medicii specialişti a fost de doar aproape 500.000 de lei pentru întreg anul 2009. În condiţiile în care noi cheltuim cu aceste analize aproximativ 150.000 de lei pe lună, era de aşteptam că vom ajunge în situaţia să punem pacienţii să-şi plătească investigaţiile medicale. Pentru luna iunie am avut doar 3.000 de lei alocaţi segmentului, bani care s-au terminat încă din prima zi a lunii”, a declarat Bogdan Fănuţă, directorul medical al SCJU Craiova.

Spitalul a contactat CJAS

Singurele măsuri care ţineau de competenţa reprezentanţilor unităţii medicale au fost luate. „Noi am contactat deja Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj, care la rândul ei a luat legătura cu CNAS, dar din păcate răspunsul pe care l-am primit nu a venit cu o soluţie pentru problema cu care ne confruntăm”, a mai precizat Fănuţă.

Oamenii cu probleme de sănătate care au venit astăzi la spital pentru analize sunt descurajaţi de situaţie. „Am probleme mari de sănătate şi m-au trimis de la Daneţi să-mi fac aici analizele, dar la spital m-au anunţat că trebuie să le plătesc. De abia am făcut rost de bani de transport până la Craiova, de unde să mai am şi de analize? După ce plătim toate dările, ne mai trebuie şi nouă o pungă de zahăr, o sticlă de ulei. Dintr-o pensie de 300 de lei nu am cum să mă descurc. Sunt femeie singură, soţul mi-a murit şi am venit degeaba până aici. Vai de capul nostru, o să murim cu dreptatea în mână, pentru că problemele noastre sunt ignorate de oamenii pe care îi votăm”, a spus cu amărăciune Tatiana Popa, din comuna Daneţi, Dolj. „Am un salariu de mizerie şi mi s-a îmbolnăvit copilul. Angajat al spitalului şi a trebuit să-i plătesc toate analizele. Am venit şi cu mama, care este pensionară şi a trebuit să dau 40 de lei pentru o ecografie şi 120 de lei pentru medicamente. Pentru ce mai plătim asigurările medicale nu înţeleg”, a declarat o angajată a SCJU care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

CJAS Dolj se spală pe mâini de o eventuală responsabilitate pentru această problemă.  „La începutul anului a avut loc repartizarea fondurilor şi pentru acest segment. Mai departe, este problema reprezentanţilor conducerii fiecărui spital cum îşi administrează banii astfel încât să le ajungă, noi nu putem interveni în managementul spitalului. Iar oamenii care nu îşi permit să plătească aceste analize nu au decât să se ducă să şi le facă la alte unităţi medicale care au contract cu Casa de Asigurări. Noi am cerut deja la CNAS o suplimentare bugetară pentru a rezolva această problemă şi  aşteptăm în continuare un răspuns”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al CJAS Dolj.
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite