Craiova: 116 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 septembrie, Jandarmeria Română sărbătoreşte 116 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale.

Cu acest prilej, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă  (GRJMB) Craiova vor organiza şi desfăşura o serie de activităţi dedicate acestei zile. Mâine, 1 septembrie, între orele 12.00 - 16.00, în Piaţa Prefecturii va fi organizat un stand care va permite cetăţenilor să se familiarizeze cu materialele şi tehnica specifice jandarmilor. Jandarmii vor împărţi pliante informative privitoare la evoluţia şi activitatea Jandarmeriei Rurale, dar şi date cu momentele importante al  istorieiei vechi a  Jandarmeriei Române.

FILE  DIN  ISTORIA  JANDARMERIEI


1 septembrie 1893:  „Se institue pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie  rurală menit a veghea, în comunele rurale , la siguranţa publică, le menţinerea ordinei şi executărei legii... O supraveghere neîntreruptă şi o acţiune preventivă constă esenţa serviciului său.” Astfel începea articolul 1 din „Legea asupra Gendarmeriei Rurale” din 1 septembrie 1893. Pregătit de  Guvernul condus de Lascăr Catargiu, dezbătut de cele două Camere ale Parlamentului,  proiectul Legii de Organizare şi Funcţionare a Jandarmeriei Rurale a fost promulgat prin Decretul Regal din 30.08.1893, în urma căruia la 1septembrie1893 a luat fiinţă Jandarmeria Rurală.

Astfel, la 1 Septembrie 2009, se împlinesc 116 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, eveniment care la vremea respectivă  a dat extensie şi responsabilităţi instituţiei „Oameni de Arme” prin gestionarea ordinii publice în zonele forestiere, săteşti, agricole şi petroliere. Astfel în România sfâşitului de secol XIX se întâlneau trei forme de organizare a Jandarmeriei : o jandarmerie a armatei, subordonată Ministerului de Război, folosită de organele care răspundeau de asigurarea ordinii în stat, mai ales în capitală; Jandarmeria Rurală  organizată la nivelul judeţelor şi plăşilor; Jandarmeria Comunală, cu atribuţii de asigurare a ordinii la  comune şi sate. 

Compania de Jandarmi Dolj avea 51 de jandarmi călări şi pedeştri

Prin legea din 1 septembire 1893 se recunoştea necesitatea existenţei unei structuri militare, menită să gestioneze probleme de ordine publică în mediul rural şi, totodată, se crea cadrul legal necesar funcţionării acesteia pentru îndeplinirea obiectivelor pentru care fusese înfiinţată. Obiectivul principal al Jandarmeriei Rurale era prevenirea comiterii de fapte care contraveneau ordinii publice. Ulterior prin alte acte normative Jandarmeriei Rurale i s-a atribuit şi dreptul de a folosi forţa pentru „a reprima”  unele manifestări ale cetăţenilor.

A luat fiinţă astfel Inspectoratul General al Jandarmeriei, organ central  de conducere şi control, cu sediul la Bucureşti. Au fost constituite 4 Circumscripţii de Jandarmi, cu sediile la Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Craiova. La nivelul fiecărui judeţ funcţiona o companie de jandarmi cu sediul în reşedinţa judeţului, având în compunere la rândul lor, în secţii - la plăşi şi posturi de jandarmi – la sate. Compania de Jandarmi  Dolj avea în responsabilitate 10 plăşi iar structurile existente la nivelul acestora însumau un număr de 51 jandarmi din care 47 – călări şi 4 pedeştri ( 4 sergenţi majori şi plutonieri,  11 sergenţi şi 36 jandarmi). 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite