„Istoria“, băgată în inspecţie de şefii judeţului. Află care este stadiul lucrărilor la muzeul de şase milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile au inspectat stadiul lucrărilor
Autorităţile au inspectat stadiul lucrărilor

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au verificat astăzi stadiul lucrărilor făcute pe bani europeni la Muzeul Olteniei. Restaurarea, consolidarea şi modernizarea clădirii Secţiei de Istorie-Arheologie înghit peste şase milioane de euro.

În urmă cu mai bine de o lună constructorii estimau că lucrările pe şantierul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei erau finalizate în proporţie de 50%. Acum, în urma inspecţiei efectuată de o echipă a Consiliului Judeţean s-a ajuns la concluzia că s-a trecut de 63 la sută. „Există premise ca lucrarea să se termine cu 60 de zile mai devreme. Deja se vede cu ochiul liber că noua clădire arată cu totul altfel, dar cel mai important este faptul că a devenit sigură, deoarece se ştie că aici nu era nici măcar fundaţie, iar cutremurul din 1977 a afectat-o serios“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Turnul principal al clădirii de vechi de la 1905, înscrisă în lista monumentelor istorice, le-a dat bătăi de cap constructorilor. „Prezenta un pericol iminent turnul principal. Într-o săptămână preconizăm să finalizăm învelitoarea acestuia şi intervenţiile de consolidare adiacente. În două-trei săptămâni sperăm să coborâm toată schela, iar până la sfârşitul lunii octombrie să fie închisă clădirea cu ferestre“, a precizat Marian Petcu, unul dintre constructori. Scara de onoare de la intrare a fost returnată deoarece s-a descoperit că se deplasase cu cinci centimetri.

Faţadele au fost tencuite şi zugrăvite în proporţie de 70 la sută, iar acoperişul este aproape gata. Subsolul care era permanent plin cu apă a fost cu totul curăţat şi consolidate, acolo unde cărămida nu a mai putut fi salvată s-au pus alta nouă asemănătoare celei de la începutul lui 1900. „Suntem în graficul de execuţie. La începutul lunii decembrie vom putea prezenta şi proiectul pentru amenajarea expoziţiei de bază, cdare va fi făcut de o firmă din Spania, cea care a câştigat licitaţia.

Chiar în aceste zile arhitecţii sunt la Craiova“, a afirmat Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei. Potrivit acestuia, secţia de istorie – Arheologie va fi unică în ţară ca manieră de prezentare muzeală, bazată mult pe echipamente hi-tech, pe interactiv, pe elemente de spectacol, deoarece „vizitarea va fi garnisită cu întâlniri supriză cu personaje din istoria regiunii întruchipate de tineri actori“. Finanţarea a fost obţinută prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite