Craiova: Nea Ilie Iordache are un vrej de roşii mare cât casa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Nea Ilie Iordache are un vrej de roşii mare cât casa
Craiova: Nea Ilie Iordache are un vrej de roşii mare cât casa

Proprietarii locuiesc în comuna Leamna de Sus şi spun că au văzut cum dintr-o dată a început să se înalţe foarte repede. Planta are 2,75 metri, a ajuns la înălţimea actuală în trei luni şi este în creştere.

Planta cu vrejul de 2,75 metri a crescut în curtea familiei Iordache din comuna Leamna de Sus. Ilie Iordache, capul familiei, vrea să ne demonstreze că nu este o minciună. Pune mâna imediat pe ruletă şi se pune pe măsurat. Mândru nevoie mare ne arată şi dovada: vrejul plin de roşii are într-adevăr 2,75 metri.
Bărbatul povesteşte că în pământ a pus doar câteva seminţe şi asta pentru că atâtea îi mai rămăseseră. „A crescut la fel ca în povestea aia, Jack şi Vrejul de Fasole. Ne-am trezit cu el cât casa. Sunt convins că se va mai înălţa. Cu siguranţă va depăşi trei metri“, spune proprietarul vrejului de roşii, ţinând ruleta în mână.  Acesta a încercat şi pătlăgelele. „Are roşii mari. Am cules două-trei să le-ncercăm, să vedem cum sunt. Au un gust bun, am dat şi la vecini“, spune Ilie Iordache.

Un secret bine păstrat

Vecinii spun că la nimeni din comună o plantă nu a mai crescut aşa de mare şi frumoasă. Oamenii spun că de obicei nu depăşeşte un metru. „Este aşa de frumos, încât am rămas impresionată“, a povestit Ionica Nicolae, vecină.  Tot aceasta a găsit şi o explicaţie a creşterii plantei. „Vecinii noştri întotdeauna au avut roade bogate, an de an. Au şi pământul bun. La ei tot ce pun se face. În schimb la noi s-au ofilit roşiile. Le-am cerut să îmi dea şi mie seminţe să pun şi eu la anul. Vreau să întrec recordul lor“, a spus vecina. 

Membrii familiei Iordache susţin că au un secret bine păstrat şi nu vor să îl spună nimănui. Atunci când pun seminţe în pământ, nu o fac la întâmplare. „Eu am un ritual al meu. Dacă îl dezvălui şi altora, poate că nu o să mai am aceeaşi producţie“, susţine Nicoliţa Iordache. Aceasta se mărturiseşte că familia se ocupă şi cu comerţul pentru a mai face un ban în plus, în vremuri grele.

Minune de la Dumnezeu

Localnicii din comuna Leamna de Sus mai spun că unele bucate se fac şi după sufletul omului. „Mamă, eu ştiu din moşi strămoşi că dacă nu duşmăneşti pe nimeni şi eşti bun, ai parte numai de bine. Poate familia asta este una dintre cele care sunt aşa cum vrea Domnul. Au făcut senzaţie cu vrejul lor mare de roşii cât casa. L-am văzut şi eu şi m-am crucit. Are nişte roşii mari pe el, de toată frumuseţea“, a spus Maria Troacă.

Vor ajunge bulion

Ilie Iordache mai spune că roşiile după vrejul minune vor ajunge bulion pentru toamnă. „Vreau să le pregătesc într-un fel anume. Vreau să fac şi un borcan cu roşii mari în oţet. Să vedeţi ce bune sunt!  Mănânci până nu mai poţi“, spune râzând bărbatul.
Vrejul lui nea Ilie este aşezat chiar în faţa casei. Bărbatul mai face şi glume pe seama acestuia şi spune că planta e bună la toate, de exemplu frunzele i-au ţinut pe timpul verii şi un pic de umbră în casă.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite