Înţelegere dubioasă între mitropoliţii Olteniei şi Ardealului. Nu merg la facultate, dar încasează sume consistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce îşi vede liniştit de treburile Mitropoliei Ardealului, ÎPS Laurenţiu este şi decan de facultate şi predă şi la Craiova. Deşi nu a fost văzut niciodată la cursuri, susţin mai mulţi masteranzi, citaţi de săptămânalul Indiscret, Mitropolitul Ardealului ia aproximativ 33 de milioane lei vechi pe lună, ca profesor universitar de teologie liturgică. Nu este afişat pe site-ul Facultăţii de Teologie din Craiova, însă

Pentru că se pot câştiga bani frumoşi din învăţământul universitar, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au îmbrăţişat repede această modalitate de a-şi rotunji veniturile. La fel se întâmplă şi în cazul mitropoliţilor Olteniei – ÎPS Irineu Popa şi Ardealului – ÎPS Laurenţiu Streza. Ambii sunt decani, primul la Facultatea de Teologie “Andrei Şaguna” din Sibiu, iar al doilea la Facultatea de Teologie din Craiova.

Având în vedere relaţiile cordiale între cei doi (fac parte din aceeaşi tabără în Sinod, ÎPS Laurenţiu l-a aşezat pe tronul de Mitropolit al Olteniei pe ÎPS Irineu, la ceremonia de întronizare), s-a ajuns la o înţelegere despre care unele cercuri de pe lângă mitropolii şi facultăţi spun că este destul de suspectă, scrie săptămânalul Indiscret, în ediţia de marţi.


ÎPS Laurenţiu predă teologie liturgică de la mare distanţă

image

Mitropolitul Ardealului ia aproximativ 33 de milioane lei vechi pe lună, ca profesor universitar de teologie liturgică, doar masteranzilor. Nu este afişat pe site-ul Facultăţii de Teologie din Craiova, însă jurnaliştii de la Indiscret au publicat un document în format electronic, oficial, care demonstrează cele afirmate. Este vorba despre o dare de seamă din anul universitar 2008 – 2009, a Mitropoliei Olteniei către Patriarhia Română. La anexa a paisprezecea este trecută situaţia corpului didactic. La poziţia 1 apare ÎPS Irineu Popa, iar la 2 ÎPS Laurenţiu Streza. Documentul le-a parvenit jurnaliştilor cu ajutorul unei surse din cadrul Facultăţii de Teologie, pentru că nu face parte din categoria “la vedere”.

Surse din BOR, citate de săptămânalul Indiscret spun că ÎPS Laurenţiu nu a fost văzut niciodată la cursuri. La fel zic şi cei câţiva masteranzi cu care au vorbit. Un profesor universitar are obligativitatea să se ducă cel puţin o dată pe săptămână la cursuri. Dar cum să le poată face pe toate ÎPS Laurenţiu, când este şi Mitropolit al Ardealului, decan de facultate şi mai predă şi la Craiova?

ÎPS Irineu – blatul cu doctoratul


Nici Mitropolitul Olteniei nu este străin de Facultatea de Teologie din Sibiu, mai relatează săptămânalul Indiscret. Pe când era arhiereu – vicar la Vâlcea, ÎPS Irineu preda şi la Craiova, şi la Sibiu. De când a ajuns mitropolit, a ales scaunul de decan al facultăţii din Craiova, fără a mai preda la Sibiu, dar în virtutea prieteniei şi înţelegerii sale bazate de reciprocitate cu ÎPS Laurenţiu, participă la examenele de doctorat. Desigur, studenţii doctoranzi sibieni tremură în sală când îl văd la catedră pe Mitropolitul Olteniei. Este recunoscută exigenţa dusă la extrem de ÎPS Irineu. La cea mai recentă sesiune, acesta, din 200 de studenţi de anul trei, a trecut la dogmatică, materia pe care o predă, doar trei. Iar din cei 95 de studenţi care şi-au susţinut licenţa, doar şase au fost admişi de comisia condusă de mitropolit.

image

Binecuvântări date preferenţial

Ca şi anul trecut, anul acesta, ÎPS Irineu le-a spus tuturor conducătorilor eparhiilor sufragane Mitropoliei Olteniei (Vâlcea, Olt, Mehedinţi) să nu dea binecuvântare (aceasta nu înseamnă doar gestul duhovnicesc făcut deasupra capului, ci şi o hârtie oficială) absolvenţilor de seminar pentru altă facultate decât pentru cea de la Craiova. Anul trecut, Seminarul de Teologie de la Vâlcea a avut două clase (patrimoniu şi teologie) a câte 30 de elevi. Din toţi cei 60, doar vreo 10 s-au dus la Craiova. Anul acesta, din 28, doar unul a ales facultatea din Bănie, dar nu la teologie.

Episcopii din Oltenia s-au conformat – chiar şi ÎPS Gherasim, vechi adversar al mitropolitului –, dând binecuvântări viitorilor studenţi către Craiova, numai că bunul prieten al ÎPS Irineu, ÎPS Laurenţiu, “i-a deturnat”, dându-le binecuvântări pentru facultatea din Sibiu. După cum se ştie, facultăţile de teologie din România sunt susţinute şi cu fonduri de la guvern, prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Şi la studenţi mai mulţi, bani mai mulţi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite